Најновије

ДАЧИЋ: Приштина може само да сања чланство у Унеску и Интерполу

Саветник премијера лажне државе Косова Рамуша Харадинаја, Халил Матоши, изјавио је да Приштина ради на испуњавању свих потребних критеријума за придруживање Интерполу и Унеску и да планира да ове године поднесе захтев за пријем у те две организације.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- С обзиром на техничке критеријуме који се морају задовољити, а то се односи на чланство у Интерполу, косовска влада је спремна и сигурно ће ове године поднети захтев за пријем. А спремни смо што се тиче Унеска – рекао је Матоши.
Будући да до сада нису имали успеха кад је реч о остваривању чланства у ове две организације, власт у Приштини, чини се, кренула је много раније у темељну припрему. Ипак, то не треба много да нас брине.
Министар спољних послова Ивица Дачић уверава да нема разлога за бригу кад је реч о пријему Косова у Унеско!
- Немају никакве шансе. Много тога смо урадили и тек ћемо урадити. Имају подршку Запада, али и ми радимо – навео је Дачић.
За Интерпол су, како је рекао Матоши, у Приштини већ спремни што се тиче испуњености техничких критеријума. Ситуација по Србију би могло да отежа то што се Генерална скупштине те организације ове године одржава у Емиратима.
- Прошле године је састанак био у Кини, а Кина нам је наклоњена и доста нам је помогла. Сада ће бити теже, али не очекују се већи проблеми – наводи извор из врха власти.
Амбасадор Србије у Унеску, Дарко Танасковић, изјавио је да се могло очекивати да се у Приштини креће систематичније и плански у припреме за подношење захтева за чланство у Унеску идуће године.
- Један неуспешан покушај и потом одустајање од подношења захтева у ситуацији у којој су државе Унеска заморене политизацијом организације, свакако је добар разлог да Приштина више на дипломатском плану – каже Танасковић.
Он је напоменуо да само подношење захтева треба очекивати тек у наредној години, с обзиром на то како Унеско функционише и да ће тек крајем 2019. године заседати Генерална конференција Унеска која одлучује о захтеву за чланство.
Танасковић је оценио да припреме за подношење захтева, које најављује Приштина, с обзиром на то како сада стоје шансе Косова за пријем у Унеско, нису преурањене.
- Мислим да су те шансе сада мање него што су биле 2015. године, када је захтев Приштине одбијен уз тесан резултат. То потврђују и неки косовски политичари, нарочито из претходне власти, који указују на то да сигнали који стижу из међународне заједнице нису добри и не обећавају много – указао је Танасковић.
Згазићемо Амере буду ли само покушали да формирају војску Косова, загрмео је из Кремља руски председник Владимир Путин. Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дачић: Вучића стално лажу у међународној заједници
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА