Најновије

ЦИПРАС ПОПУСТИО: Грчка пристала на услове кредитора

Нови пакет мера који је грчка влада предала Еврогрупи излази у сусрет захтевима међународних кредитора да Атина повећа порезе и смањи државни трошак на пензије, јављају данас агенције.
Ципрас (Фото: Јутјуб)

Ципрас (Фото: Јутјуб)

Грчка од кредитора заузврат очекује 53,5 милијарди евра којима би се до краја јуна 2018. године покриле доспеле обавезе за отплату дугова, преноси Ројтерс. Те мере, које укључују повећање пореза за бродарске компаније и укидање пореских олакшица за острва, треба да испуне услове за нови споразум са кредиторима који би Грчку спасао банкрота и изласка из еврозоне. Влада такође планира да повећа порез на додату вредност за ресторане и хотеле, да крене са реформом пензионог система, као и да одреди чврст рок за отпочињање великих приватизација. АП констатује да је грчка влада пристала на захтеве које је раније одбијала да прихвати, углавном премештајући разне категорије робе и услуга у вишу пореску стопу. Ројтерс прецизира да су међу понуђеним мерама тренутно повећање пореза на луксуз и увођење пореза на телевизијске рекламе, као и прелазак на нови систем колетивног преговарања крајем године. Грчка Влада се такође обавезује да до краја октобра објави датуме када ће расписати тендере за приватизацију желелзнице и лука у Пиреју и Солуну. Такође ће предузети кораке у приватизацији регионалних аеродрома и продаје државних акција у грчком Телекому. Поред тога, Атина нуди кресање трошкова на одбрану. Грчки дневник "Катимерини" је објавио да Влада у Атини планира примену пакета реформи "тешког" 12 милијарди евра у наредне две године, што је више у односу на раније предвиђен износ потребних средстава за неутралисање последица повратка у рецесију, после вишемесечних тешких преговора са кредиторима. Грчки парламент одобриће Влади мандат да са кредиторима преговара о реформама у замену за финансијску помоћ, изјавио је данас портпарол посланичког клуба владајуће странке Сиризе. Премијер Алексис Ципарс затражио је да се данас одржи ванредно гласање у скупштини о томе да ли ово тело подржава преговоре о листи "приоритетних потеза", односно о мерама које ће његов кабинет предузети да би склопио споразум са кредиторима. На питање да ли ће бити договора, портпарол посланичког клуба Сиризе Никос Филис рекао је новинарима: "Свакако. Данас имамо расправу у парламенту." Влада, такође, нову пензиону реформу најављује већ за октобар ове године. Грчки предлог стигао је у Брисел, шефу Еврогрупе Јеруну Дајселблуму, скоро два сата пре истека рока, раније одређеног у четвртак у поноћ. Ако европски партнери буду задовољни, пакет мера грчког премијера Алексиса Ципраса могао би да буде прихваћен на ванредном самиту лидера ЕУ у недељу. У супротном, Грчкој прети излазак из еврозоне, наводи Ројтерс.
Прочитајте још:БИА провалила паклени план екстремиста: Ево како спремају напад на Вучића у Сребреници!Капетан Драган: За злочине нисам кривДАНФОРД: Русија је за САД опасност број 1, а Кина – број 2
Извор: Танјуг, Срна

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА