Најновије

АМЕРИЧКИ МЕДИЈИ: Русија упозорава Македонију на негативне последице уласка у НАТО

Русија је упозорила Македонију на негативне последице њеног приступања НАТО-у, пре свега, по регионалну безбедност и билатералне односе те две земље.

Македонија (Фото: Ria)

Руско Министарство спољних послова то упозорење је упутило у саопштењу издатом након састанка заменика шефа руске дипломатије Александера Грушка и македонског амбасадора у Москви Гоце Карајанова.
"Стране деле став о ситуацији у региону Балкана. Руска страна наглашава да би планови укључивања Републике Македоније у НАТО могли да имају негативне ефекте на регионалну безбедност и билатералне односе", наводи се у саопштењу.
Обе стране су потврдиле намеру да наставе сарадњу у областима од заједничког интереса, преноси руска државна новинска агенција Тасс.
"Они су истакли значај обнављања активности руско-македонске међувладине комисије за трговинску, економску, научну и техничку сарадњу", наводи се у саопштењу.
Македонија је желела да постане чланица НАТО још 2008. године, али јој је на самиту Алијансе у Букурешту чланство измакло због противљења суседне Грчке.
Из НАТО-а је поручено Македонији да су врата Алијансе отворена за ту земљу, чим буде решен спор око имена државе са Грчком.
Са друге стране, аналитичари подсећају да се руски утицај у Македонији, у склопу појачаног утицаја у региону Западног Балкана, данас огледа у разним сферама - од енергетике до културе и религије.
Русија је након 2008. појачала своје присуство у Македонији, у склопу чега је 2015. удвостручила особље руске амбасаде у Скопљу. Према оцени аналитичара, Русија је тада почела да користи вакуум настао након разочарења Македонаца у САД и ЕУ.
Прочитајте ОВДЕ шта очекује Мило Ђукановић?
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Македонија: име, историја, НАТО.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА