Најновије

ШТА ЈЕ МОГЕРИНИЈЕВА ТРАЖЛА ОД ВУЧИЋА: Учлањење у ЕУ више није императив, Србија сада има нови адут пред Европском унијом!

Оно што се догодило јуче, не сме се поновити, а Европска унија очекује очување мира уз мудар и уздржан приступ – поручила је висока представница ЕУ Федерика Могерини у разговору са председником Србије Александром Вучићем вечерас у Београду.

Могеринијева код Вучића (Фото: predsednik.rs)

Могеринијева је у Србију стигла предвече, дан после хапшења и тортуре по наређењу шиптарских "власти" у Приштини над главним преговарачем српске стране Марком Ђурићем. Вучић и посредница у дијалогу са Приштином сагласили се да треба пронаћи нове начине како би наставили са радом и решавањем проблема између Београда и Приштине мирним путем. Како је саопштила прес служба Председника, у садржајном разговору, саговорници су констатовали да је у националном и државном интересу Србије да очува стабилност, мир и напредак на путу ка Европској унији. Обнова дијалога, по мишљењу некадашњег шефа дипломатије Владислава Јовановића, биће веома тешка, али он сматра да ће Могеринијева у томе вероватно успети јер ће Београд у знак добре воље поново сести за сто. - Ово је тренутак када наша страна од ЕУ треба да затражи да се писмено изјасни да ли ће нас у чланство примити под истим условима као и Македонију, Албанију или БиХ, односно као целовиту државу. То треба урадити и по цену губитка перспективе чланства у ЕУ јер има резервних решења. На пример, са ЕУ можемо да будемо у најбољим односима у оквиру јединственог економског простора или да са њима имамо специјалне или привилеговане односе - каже Јовановић, додајући да по таквом сценарију не бисмо били понижени. Самостално формирање ЗСО, без сагласноси Приштине, о  чему више можете да прочитате ОВДЕ, по мишљењу овог дипломате, не мора да потпуно закочи дијалог, јер ће свака страна имати своје тумачење, а Брисел ће као и досад у таквим ситуацијама тражити да две стране дођу до сагласности. Ђурић је у уторак рекао да ће одлуку о наставку дијалога са Приштином донети председник Вучић и оценио да су догађаји у Косовској Митровици били заправо "напад на процес дијалога". - Приштина и део међународне заједнице, једни делима а други неделима, показали су став према дијалогу. Неко је желео да поткопа сваку могућност компромисног решења зато што се плаши права и правде. Извор: Танјуг, Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА