Најновије

"Скица" ЗСО иде у ЕУ? Ево шта је предвиђено у њој

Уколико до 20. априла Приштина не буде предузела конкретне кораке за формирање ЗСО, представници српских општина покренуће иницијативу за формирање ЗСО и направити акциони план, о чему ће ЕУ бити обавештена.

Косовска Митровица (Фото: Јутјуб)

Председник Српске листе и градоначелник северне Косовске Митровице Горан Ракић каже да је Приштини дат рок да испуни обавезе из Бриселског споразума, а да онда следи формирање органа Заједнице српских општина, односно Скупштине која ће потом усвојити статут ЗСО.
"Ми који смо део овог споразума имамо право на њега, и зато ћемо уколико Приштина не испоштује свој део обавеза, сами то учинити. Поготово што очекујемо да ће ЗСО постати кровна институција која ће објединити и повезати Србе на Космету и олакшати им живот на овим просторима", каже он.
План подразумева да Управљачки тим, који чине четири представника српске заједнице, и који је већ Брисел именовао, направи Нацрт статута Заједнице. Тај документ затим усвајају скупштине општина које улазе у састав Заједнице.
Како је предвиђено, то су четири општине са севера: Косовска Митровица, Звечан, Зубин Поток и Лепосавић, као и општине Грачаница, Штрпце, Ново Брдо, Ранилуг, Пасјане, Партеш и Клокот.
У плану је било да се Заједници придруже и две новоформиране општине са српском већином, Прилужје-Племетина и Гора, чије је оснивање тражила српска заједница на КиМ, али то се досад није догодило. Кад буду формиране, оне могу да донесу одлуку да се прикључују ЗСО.
Када статут ЗСО буде готов, о њему ће се изјашњавати свака Скупштина десет општина, а потом ће бити заказана конститутивна седница Скупштине ЗСО.
У парламент ЗСО свака општина делегираће одређени број својих представника, а он ће онда изабрати свог председника и Савет, како је и предвиђено Бриселским споразумом.
Прочитајте ОВДЕ најновију провокацију Хашима Тачија.
Набавите књигу руских геополитичара Дугина и Савина о томе како Америка ратује против читавог света методама мрежног рата Posted by ?????? ?????? ?????? on ????? 2. ???? 2018.
Извор: Танјуг/Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Око магазин: Цртање заједнице српских општина.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА