Најновије

УГРОЖЕНИ СВИ: Хладно време погодује ширењу малих богиња!

Хладно време погодује ширењу малих богиња, изјавила је помоћница директора Института Батут епидемиолог Дарија Кисић Тепавчевић.

Илустрација (Фото: Pixabay.com)

„Чак ширењу морбила погодује хладно време јер се у том периоду људи махом у већем броју налазе у затвореним просторима, који се при том ређе проветравају. Осетљиви су сви који немају имунитет без обзира на пол и узраст. Они који имају хронична обољења додатно су угрожени али првенствено невакцинисани, објашњава Кисић Тепавчевић гостујући на РТС.
Када је реч о статистици она је неумољива.
„Стопа смртности се креће од 0,2 одсто до чак 30 одсто када је имуноилошки систем нарушен. Овакав број смртних случајева је очекиван у ситуацији када дође до пада колективног имунитета. Поражавајуће је да ми пребројавамо умрле уместо да смо искоренили ту болест. Оно што охрабрује је да је због епидемије значајно порастао број људи који се вакцинише на територији целе Србије“, рекла је Дарија Кисић Тепавчевић.
Све мере на спречавању ширења заразе у здраственим установама су већ предузете јер су због природе посла здраствени радници међу најугроженијим. Извршена је провера вакциналног статуса здраствених радника.  Забрањене су посете болницама, строже се контролишу деца у колективима али стручњаци наглашавају да је вакцинација прва и једина права мера заштите.
Прочитајте ОВДЕ шта каже суморна статистика о висини зарада у Србији?
Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Да Можда Не: Епидемија малих богиња и вакцинација.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА