Најновије

Кинези бесни: "Амери нас опет провоцирају"!

Кинеске власти у недељу су оштро критиковале "провокације" САД-а и истакле да се не плаше "проблема" изазваних својим територијалним спором са суседима у Јужном кинеском мору, јављају светске агенције.

Кинески војници спремни да узврате на провокације (Фото: Јутјуб)

- Проблем Јужног кинеског мора превише се интензивирао услед провокација одређених земаља и њихових себичних интереса - изјавио је на безбедносном самиту у Сингапуру кинески адмирал Сун Ђангуо, преносе агенције.
Амерички министар одбране Ештон Картер упозорио је на истом самиту да ће Кина, уколико буде наставила са изградњом на острвцету у Јужном кинеском мору, на које право полажу Филипини, изазвати реакцију САД и других земаља. Поред тога, и амерички државни секретар Џон Кери, који се налази у званичној посети Монголији, упозорио је званични Пекинг да не успоставља зону за противваздушну одбрану у спорним водама Јужног кинеског мора, истакавши да би то био "провокативан и дестабилизујући чин". Спор око Јужног кинеског мора ескалирао је уочи пресуде Арбитражног суда у Хагу у случају тужбе Филипина против Кине по питању Скарбороског гребена, над којим је Кина, како тврди званична Манила, практично преузела контролу 2012. године. Пекинг је саопштио да неће прихватити пресуду, каква год она била. Кинески адмирал је, јасно говорећи о Вашингтону, рекао да америчке патроле у Јужном кинеском мору представљају "показивање мишића" и да се Кина тера да прихвати пресуду суда у Хагу. - Кина се чврсто противи таквом понашању. Ми не правимо проблеме, али се ни не плашимо проблема - рекао је адмирал Сун, који предводи кинеску делегацију на форуму у Сингапуру. Извор: vesti-online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА