Најновије

Чиме Руси могу да одговоре на могући удар САД у Сирији и какав напад могу да очекују?

Амерички разарач „Доналд Кук“ опремљен са 50 крстарећих ракета „томахавк“ приближио се на 100 километара од Тартуса у Сирији, где се налази војно-поморска база Русије, али, како каже руски војни аналитичар Виктор Баранец, руске оружане снаге имају чиме да одговоре на евентуални амерички напад.

Руски удар ракетама "Калибар" на терористе у Сирији (Фото: Министарство о0дбране Русије)

Како прецизира овај експерт у коментару у листу „Комсомољска правда“, у Средоземном мору се налази група борбених бродова Русије, укључујући дизел-подморнице наоружане чувеним ракетама „калибар“. У бази Хмејмим, подсећа даље Баранец, Русија има ловце и бомбардере укључујући и пар најновијих авиона Су-57.
На располагању Русији су и „бастиони“, обалски ракетни комплекси са високопрецизним противбродским ракетама „јахонт“ и „оникс“. „Бастиони“ су намењени за гађање бродова у радијусу 350 километара, а ракета може да допреми бојеву главу тежине неколико стотина километара на минималној висини и зато ју је веома тешко пресрести.
Руске јединице у Сирији имају и „панцир — С1“, самоходни противваздушни ракетни комплекс за заштиту од свих средстава ваздушног напада са блиског растојања. Баранец додаје да су и „бастиони“ и „панцири“ успешно испробани у Сирији у реалној борби и да су се показали као високоефикасни.
Наравно, истиче аналитичар, руске базе у Сирији покривају и тренутно најбољи у свету ПВО комплекси С-400.
Подсетимо, према информацијама турског листа „Хуријет“ америчком разарачу „Доналд Кук“ су се „бар четири пута“ приближавали руски ловци. Како наводи Баранец, то је онај исти разарач који је у пролеће 2014. срамотно побегао из Црног мора даље од Крима након што је руски авион Су-24 ослепио његове локаторе.
„Не треба искључити могућност да ће и сада руски пилоти извести нешто у сличном духу. Али у помоћ „Куку“ стиже још један ракетни разарач САД — „Портер“ са 60 „томахавка“, о чему пише „Волстрит џорнал“.
„Портер“ је већ на истоку Средоземног мора, а очекује се да ће се прикључити „Куку“ за пар дана. Баранец подсећа да је „Портер“ пре тачно годину дана био ангажован у вршењу удара на ваздухопловну базу „Шеират“ у Сирији када је лансирао 59 „томахавка“ под истим оправдањем — да је то одговор на недоказани „хемијски напад“ Асада.
Према речима аналитичара, ако амерички разарачи лансирају овога пута ракете на војне објекте Сирије, а тамо се налазе и руски војни саветници, одговор Москве ће бити тренутан: сетимо се упозорења начелника руског Генералштаба Валерија Герасимова да ће руска групација у Сирији уништити не само ракете које буду гађале Дамаск, него и бродове и авионе с којих су лансиране.
„То већ значи непосредан сукоб САД и Русије, односно фактички рат. Даљи развој те приче је немогуће предвидети јер се ради о две највеће нуклеарне државе“, упозорава Баранец.
Ако председник САД Доналд Трамп одлучи да употреби силу у Сирији као одговор на "хемијски напад" у граду Думи, Вашингтон ц́е морати да нанесе моц́нији удар него пре годину дана, сматра експерт Центра за нову америчку безбедност Николас Герас.  
Експерт је у чланку у листу "Форин полиси" навео да прошлогодишњи ракетни удари САД на авио-базу Шајрат нису постигли свој циљ - авиони сиријске војске су наставили да лете са аеродрома неколико сати након напада. Осим тога, како тврди Герас, "залихе хемијског оружја" Дамаска остале су нетакнуте и владине снаге су наставиле да га користе.
"Како би се Башару ал Асаду нанела значајна штета и Трамп послао јасну поруку, САД ц́е морати да нападну више циљева. Све то, како би војне могуц́ности сиријске војске биле поткопане", пише Герас.
По мишљењу овог експерта, војни објекти могу бити мете напада како на истоку, тако и на западу државе.
Претходно су медији саопштили да два америчка разарача крећу ка Средоземном мору.
Раније је Запад оптужио Дамаск за наводни хемијски напад у сиријском граду Думи. Москва је негирала информације о хлорној бомби коју је наводно бацила сиријска војска. Министарство спољних послова Русије саопштило је да су клевете о употреби отровних супстанци од стране сиријске војске у циљу да се заштите терористи и оправдају евентуални напади споља.
Прочитајте ОВДЕ како се руска војска у Сирији спрема за овај сукоб?
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

На нишану Лазанског: Руси демонстрирали незапамћену надмоћ према „ђубришту“ с неба.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА