Најновије

БРИТАНИЈА: Нема планова за даље нападе на Сирију, јер Асад није толико блесав да...

Британски шеф дипломатије Борис Џонсон је саопштио да нема планова за додатне нападе на Сирију, али да ће Велика Британија и савезници размотрити будуће акције уколико сиријски лидер Башар ал Асад у будућности нападне свој народ хемијским оружјем.

Борис Џонсон (Фото: Синхуа)

“Тренутно нема предлога за даље нападе јер, хвала небесима, Асадов режим није био толико блесав да поново изврши напад хемијским оружјем”, рекао је британски министар спољних послова БиБиСију.
Сједињене Државе, Француска и Британија извршиле су напад у суботу рано ујутру, испаливши 105 пројектила на објекте у Сирији у којима се налази хемијско оружје – једно у престоници Дамаску, и два у близини Хомса, код границе са северним Либаном.
Амерички војни званичници су рекли да прве процене показују да је сваки пројектил погодио циљ и да су објекти потпуно уништени, а да цивилних жртава нема.
Војна акција је покренута као одговор на недавни напад у Думи у којем је погинуло више од 40 људи, док су стотине оболеле. Америка и њени савезници су оптужили Асадове снаге да су користили хемијско оружје. Сирија и Русија одбацују те тврдње.
Пентагон је међутим рекао да је уверен да је у нападу коришћен хлор и да се још увек разматрају докази који указују на присуство сарина. У суботу касно увече, међутим, високи званичници су су рекли да су докази “неспорни”.
Сиријско министарство спољних послова је у суботу осудило “бруталну америчко-британско-француску агресију … која је флагрантно кршење међународног права”.
Русија је оценила војну акцију предвођењу Сједињеним Државама као неуспелу, рекавши да је противваздушна одбрана Сирије пресрела већину пројектила.
Прдседник САД Доналд Трамп је заједничку војну акцију назвао “савршено изведеним нападом”. Он се у суботу на Твитеру захвалио Француској и Великој Британији за њихову “мудрост и моћ њихових војски”. “Нисмо могли да добијемо боље резултате. Мисија је завршена”, твитовао је амерички председник.
Прочитајте ОВДЕ шта је ново поводом ове ситуације поручио Кремљ.
Извор: Глас Америке

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Зечевић: Сирија је прилика да се испроба најновије оружје.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА