Најновије

Зашто је Трамп одлучио да нападне Асада баш сада и чему је послужила војна интервенција?

Испаљивање америчких, британских и француских граната на Сирију у суботу ујутро довело је свет у изузетно опасну ситуацију, коју је британски Гвардијан упоредио с оном уочи избијања Првог светског рата. С тим да је ситуација у Сирији данас пуно компликованија од оне која је била на Балкану 1918., упозорава британски лист.

Доналд Трамп (Фото: Синхуа/Usaiforce)

Хладни рат се вратио с осветом и разликом, оценио је главни секретар УН-а Антонио Гутереш. Разлика је у томе што више није хладан, пише Гвардијан. Велике светске силе трче према катастрофи. Механизам који је служио да би спречавао ескалације, чини се, више не постоји, упозорио је.
Отворено је питање кад је последњи пут свет био у тако опасној ситуацији као у суботу ујутро, кад су сви чекали како ће Руси узвратити на амерички напад. Можда 1983., кад је за време једне НАТО-ове вежбе у Европи испаљен пројектил замало изазвао нуклеарни одговор Совјетског Савеза, пише Гвардијан. У односу на то време, данас је мање комуникације између Вашингтона и Москве, а они више нису ни једини играчи.
У покушају да се сукоб врати у дипломатске воде, за сутра је најављена седница Већа сигурности УН. На ванредној седници у суботу америчка амбасадорка Ники Хејли пренела је поруку Доналда Трампа да су спремни поново да нападну ако сиријски "режим" опет употреби хемијско оружје.

Опасан Твитер

Чему је служио суботњи напад? У понедељак је Доналд Трамп обећао акцију против бруталног напада у Сирији, у уторак је разговарао с Макроном и Терезом Меј, у четвртак је одлучено да ће циљати само три мете. Најважније је било избећи опасност од колатералних штета, односно од могућег напада на руске снаге у Сирији, објавио је АП, позивајући се на америчке службене и дипломатске изворе.
С британском премијерком и француским председником амерички председник разговарао је у уторак. Није било говора о томе хоће ли напасти или не, него како ће напасти, преноси АП у тексту “Хаос, консултације: Иза Трампове одлуке да нападне Сирију”.
Зашто је Трамп одлучио ударити по Асаду баш сад, иако је како тврде сиријски режим наводно у најмање 50 ранијих случајева користио бојне отрове? Из Трампове администрације одговарају АП да су сад имали поуздане доказе за то: исказе сведока, видеоснимке и фотографије које су снимили хуманитарци те додатне обавештајне доказе о складиштима хлора и хемијским бомбама. Спекулише се колико је на Трампову одлуку имао утицај новопостављени саветник за националну сигурност Џон Болтон, јастреб који Иранце види као оличење свега зла, и министра обране Џејмса Матиса, који се трудио осигурати да војна акција буде део шире америчке стратегије према Сирији.
Главни посао Трампових саветника, чини се, био је спречити га да баш све избрбља на Твитеру. У понедељак је најавио Асаду освету, у среду је преко те друштвене мреже поручио Русима да буду спремни, јер ракете стижу, лепе, нове и паметне! Кад се на њега сручила лавина критика, у четвртак је твитовао да би напад могао бити врло скоро, или га уопште неће бити. “Читав дан након што је Трамп донео одлуку, администрација је успела да задржи тај план већином у тајности. Твитови су заустављени, службеници Беле куће рекли су новинарима како ће Трамп веројатно у петак изаћи на вечеру у свој хотел у Вашингтону”, преноси АП.
Прошла седмица била је јако тешка за Доналда Трампа и без Сирије и ракетног напада на ивици трећег светског рата. Иживцирале су га изненадне судске претраге куће и канцеларије његовог адвоката Мајкла Кохена и најављени излазак књиге бившег директора ФБИ-ја Џејмса Комија. Трамп се управо утапа у скандалу, не може се концентрисати на Сирију, упозорава Вашингтон Пост у коментару. У петак је вређао Комија на Твитеру, страховао докле ће довести истрага против Коена који је бившој Плејбојевој зечици платио 1,6 милиона долара како би ћутала о вези с Трампом.
“Тешко је замислити како Трамп може да ради свој посао - на пример, одобравати напад на Сирију - док се утапа у растућем таласу скандала. Стара је традиција да се питања националне сигурности држе одвојено од домаће политике, али Трамп је неспособан да направи такву разлику. За њега, све је политичко, а политичко је лично”, упозорава дописник лондонског Гвардиана из Вашингтона.

Убиство с најавом

У Дамаску је на стотине Сиријаца изашло на улице како би изразило противљење западним ударима. Гвардиан цитира припаднике опозиције. Они су разочарани што су удари били ограничени. “Јако смо се надали, а сад смо разочарани. То уопште није било тако интензивно као што су то разгласили. Немамо више поверења у међународну заједницу”, цитира Гвардиан 40-годишњег Хусама. “Трамп је данима пре најавио бомбардовање, као да је упозорио Башара на време да би се осигурао. Ако одлучим убити некога, хоћу ли му то рећи? То је глупо, бесмислено”, љути се Хусам.
Прочитајте ОВДЕ шта је иначе неутрална Швајцарска замерила САД и савезницима?
Извор: Jutarnji.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Напад на Сирију - одмазда за хемијско оружје или филмски изрежирана акција? 
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА