Најновије

ОНА ШТИТИ МОСКВУ: Тестирана нова руска модернизована ракета која уништава непријатељске елементе још у космосу! (ВИДЕО)

Руска војска успешно је тестирала нову модернизовану ракету система противракетне одбране на полигону Сари Шаган у Казахстану. Њен задатак је заштита Москве од напада из ваздуха и из космоса. Војни експерти кажу да ће модернизовани противракетни пројектил значајно повећати способности руских система противракетне одбране.

Нова модернизована ракета ПВО (Фото: Министарство одбране Руске Федерације)

Заменик команданта противваздушне и противракетне одбране Ваздушно-космичких снага Русије генерал-мајор Андреј Приходко изјавио је да је нова модернизована ракета-пресретач система ПВО успешно извршила задатак и погодила условни циљ у одређено време.
Систем противракетне одбране користе ваздушно-космичке снаге и предвиђен је за заштиту Москве од ваздушног и свемирског напада. Његов задатак су и упозоравање од ракетног напада и контрола свемира.
Према мишљењу војних експерата, највероватније се ради о модификацији ракете-пресретача 53Т6М, на којој су инсталирани нови мотор и нова електроника.
„Ракета 53Т6 је веома добро служила отаџбини, али како јој се ближи ’пензија‘, наши конструктори су решили да је модернизују. Пројектил има нов мотор, опремљен је најсавременијом опремом, коју само наш руски одбрамбени комплекс може да има. Корпус те ракете направљен је од висококвалитетног чврстог челика, који се комбинује са композитним материјалима. Такође, конструктори су успели да повећају брзину лета пројектила, па он већ у првој секунди лансирања може да развије брзину од четири километра на сат, чиме премашује параметре свог претходника“, каже за Спутњик војни експерт Виктор Баранец.
Према неким подацима, домет и висина пресретања модернизоване ракете повећани су 1,5 пута. Тако домет пресретања премашује 100 километара.
„Још један принципијелно важан моменат — та ракета може да издржи огромна оптерећења. Значајно је повећан и домет. Данас са сигурношћу можемо да говоримо о томе да ћемо непријатељске ракете моћи да уништимо већ у космосу — на преко стотину километара висине. Мислим да ће та ракета бити стављена у употребу у најскорије време и да ће заменити ракету 53Т6, која одлази ’у пензију‘“, рекао је Баранец.
О томе да ће Москва добити нови систем противракетне одбране говори се већ дуже време. Ради се на модернизацији система А-135 „Амур“.
Експерти истичу да је и тренутни систем у стању да одбије напад из сваког правца и од стране сваког непријатеља, али да се, упркос томе, ради на јачању одбране.
Тренутно је систем ПРО А-135 „Амур“ одговоран за одбрану руске престонице. Руски медији подсећају да је систем ПРО Москве створен у оквиру Договора о противракетној одбрани 1972. године, који је склопљен између СССР и САД, али да Вашингтон од 2002. не поштује споразум. Противракетни кишобран покрива Московску област и Централи индустријски рејон.
У његов састав улази радарска станица великог домета „Дон 2Н“, која се налази у Софрину, командни пункт у Пушкину и неколико дивизиона који су распоређени на најважнијим ракетним коридорома. Ови дивизиони су наоружани специјалним ракетама-пресретачима кратког домета 53Т6.
Тај противбалистички ракетни систем распоређен је око Москве 1995. године, а војни експерти кажу да је особеност система А-135 у томе што је он у потпуности аутоматски — лоцира балистичке циљеве, пресреће, издаје дозволу за лансирање, наводи противракете, све без учешћа човека.
Стручњаци наводе да ће модернизација противракета система А-135 продужити њихов рок на 10-15 година, до увођења у службу савременог система А-235 „Нудољ“.
Трамп зове Путина у Белу кућу! Више о томе сазнајте ОВДЕ.
Извор: rs.sputniknews.com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА