Најновије

ЈЕРЕМИЋ ТВРДИ: Пропао договор Вучића и Тачија о подели Косова!

Председник Народне странке Вук Јеремић изјавио је данас да су се председници Србије и Косова Александар Вучић и Хашим Тачи договорили о размени територија, али је то отпало пошто су им страни актери, а пре свега САД, саопштили да нису прихватљиве никакве промене граница, чак ни уз обострану сагласност.

Вук Јеремић (Фото: Јутјуб)

Јеремић је у интервјуу „Времену“ рекао да су се Вучић и Тачи састали 13. марта у Паризу, а потом наредне седмице у Њујорку, што је била припрема за њихов заједнички састанак са Федериком Могерини 23. марта у Бриселу.

Према речима Јеремића, Вучић је изразио спремност да потпише свеобухватни уговор о нормализацији односа Београда и Приштине, који би практично омогућио Косову столицу у УН, али је проценио да му је било потребно да добије нешто опипљиво заузврат.

Његова идеја је била да добије поделу Косова, прецизније север покрајине, што је Тачи одбио, наводи Јеремић.

На састанцима у Паризу и у Њујорку, тврди Јеремић, Вучић је отишао корак даље и понудио је размену територија, односно да у том пакету Косову осим столице у УН припадну и општине на југу Србије и Тачи је на то пристао.

Проблем је настао када су страни актери, пре свега САД, рекли да било какве промене граница принципијелно нису прихватљиве, чак и ако се две стране о томе договоре, јер би то створило опасан преседан, који би после могао да се примени и негде другде на Балкану.

Тада је настао озбиљан проблем за Вучића, који се много раније обавезао да ће потписати споразум о свеобухватној нормализацији односа, а тренутно изгледа да заузврат неће диботи ништа, рекао је Јеремић.

Последња ствар о којој се Вучић договорио са Тачијем било је да направи изрежирану сцену на северу Косова са хапшењем Марка Ђурића, каже Јеремић. Погледајте ОВДЕ снимак из Сирије од којег ћете се најежити. Извор: Фонет

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Јеремић у емисији говори о Вучићевој пунуди лобисти из САД да Трамп напише твит о њему
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА