Најновије

МАСОВНА ГРОБНИЦА КОД ЂАКОВА: Крвави траг води до Харадинаја, јер?

У масовној гробници код Ђаковице, у месту Пискоте, ексхумирани су посмртни остаци најмање три особе, а даља истрага ће утврдити да ли се на овом месту налази још закопаних лешева. Према информацијама "Вести", које је потврдио и председник Комисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић, највероватније је реч о Србима који су отети или нестали током 1999. године.

Рамуш Харадинај (Фото: Синхуа)

Заменик директора Еулексовог Одељења за судску медицину Тарја Формисто, која је учествовала у ексхумацији тела на овој локацији, потврдила је за КТВ да су ексхумирали остатке три особе за које се сумња да су убијене током рата на Косову 1998-1999.
- Прве индиције су да остаци припадају жртвама убијеним током последњег рата на Косову. Њихова етничка припадност и други детаљи биће познати након анализе ДНК - казала је Формистова.
Председник Комисије за нестале Владе Србије Вељко Одаловић потврдио је информацију да је највероватније реч о српским жртвама, али је и објаснио да ће се више појединости о броју пронађених тела и њиховој националној припадности сазнати тек пошто се заврши комплетно претраживање терена.
- Наши истражитељи су од почетка у контакту са представницима Еулекса и од првог дана су на овој локацији. Ја сам био тамо у петак и према договору који сам постигао, истраживање ове локације ће бити настављено и ове недеље. Међутим, тек после ДНК анализе посмртних остатака знаћемо и о ком броју људи је реч, али и о њиховој етничкој припадности, мада је највероватније реч о несталим Србима - истиче Одаловић.
Он наводи да је Еулекс започео истраживање локалитета код Ђаковице на основу информације коју му је доставила Комисија за нестале Владе Србије још прошле године.
- Имамо одличну сарадњу и са њима и са Кфором и око ексхумације, али и проналажења додатних доказа у овом случају - навео је Одаловић.
Симо Спасић, председник Удружења киднапованих и несталих са Космета, каже да су људи у Ђаковици 1998, а посебно 1999, са доласком међународних мировних снага, некажњено отимани на улици, у својим становима, радним местима, из болница...
- Само 1998. године је на простору Ђаковице евидентирано 110 отмица. То подручје је припадало такозваној зони одговорности Дукађини (Метохије) чији су господари живота и смрти били Рамуш и његов брат Даут Харадинај - наводи Спасић.
Према подацима овог удружења, од 1998. до данас на простору Косова киднаповано је или нестало око 2.500 Срба и других неалбанаца.
- Реч је о документованим случајевима отмица или убистава, а наша процена је да је тих злочина било много више, можда и 3.500, али за те случајеве немамо потпуну документацију - истиче Спасић.

Заштићени сведок дао траг

Власти у Србији су до локације масовне гробнице у околини Ђаковице дошле на основу сведочења заштићеног сведока. Међутим, прошле године власти у Приштини су забраниле ексхумацију на овој локацији. То је омогућено тек након притиска Еулекса и Кфора.

Пронађена још 2014.

Тужилаштво за ратне злочине Републике Србије је у сарадњи са Јединицом за истраживање ратних злочина при Тужилаштву Еулекса дошло је још у октобру 2014. до информација о локацији потенцијалне масовне гробнице у селу Пискота. Српско тужилаштво је саопштило да располаже инфомацијама да би евентуални посмртни остаци на овој локацији могли да припадају жртвама злочина припадника ОВК у логору Ликовац. Тужилаштво Еулекса донело је овим поводом наредбу за ексхумацију, аутопсију и идентификацију евентуалних посмртних остатака на дефинисаној локацији.
Прочитајте ОВДE све о томе какав то документ усваја Србија којим се дефинитивно одбацује капитулација.
Извор: Вести

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте сада већ чувени интервју Рамуша Харадинаја.
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА