Најновије

ХАОС: Додик зазире да је хапшење Дудаковића фарса, а Звиздић објавио: „Бранићемо своје хероје“! (ВИДЕО)

Припадници Агенције за истраге и заштиту БиХ ухапсили су рано јутрос у Бихаћу, Атифа Дудаковића, некадашњег команданта Петог корпуса армије БиХ, због ратних злочина над Србима у јесен 1995. године на подручју западнокрајишких општина.

Милорад Додик (Фото: Јутјуб)

„Лишени су слободе некадашњих заповедници и припадници 5. корпуса Армије Р БиХ који су осумњичени за ратне злочине током 1994. и 1995. године, а врше се претреси на 17 локација“, наведено је у саопштењу Тужилаштва БиХ.
Слободе су лишили Атифа Дудаковића, некадашњег заповедника 5. корпуса Армије Р БиХ, те још 11 заповедника и припадника 5. корпуса Армије Р БиХ.
Истрага против Дудаковића вођена је дванаест година.
По подацима институција у Републици Српској, које се баве тражењем несталих, у акцијама Петог корпуса Армије БиХ, током 1995. године, у општинама Петровац, Бихаћ, Босанска Крупа, Сански Мост и Кључ убијено је 870 српских цивила и 400 војника, а спаљено више од 30 села.
На том подручју нађена је 21 масовна гробница Срба које су припадници Петог корпуса Армије БиХ убили током војне акције „Маестрал“.
Телевизије у региону су објављивале протеклих година снимке на којим се Дудаковић види као актер и наредбодавац ратних злочина.
Дудаковић је раније негирао сваку своју умешаност у ратне злочине, тврдећи да је реч о „монтажама“ и „вађењу његових речи из контекста“.

Додик: Тужилаштву БиХ требало 12 година да на видео-снимку идентификује Дудаковића

Председник Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је Срни да хапшење Атифа Дудаковића, ратног команданта такозване Армије РБиХ, с аспекта права није закаснeло, јер ратни злочин не застарева, али је закаснeло с аспекта правде.
„Потомци жртава Дудаковићевог злочина правду чекају више од 20 година. У међувремену су многи умрли, као што је умрло на десетине сведока његових бруталних злочина. Прошло је чак и 12 година откако сам заједно са тадашњим председником Републике Српске поднeо пријаву за ратни злочин против Атифа Дудаковића, чије су наредбе за вршење злочина снимљене камером“, рекао је Додик Срни на молбу да прокоментарише данашње хапшење Дудаковића.
Подсетивши да је Тужилаштву БиХ требало 12 година да на видео-снимку идентификује Атифа Дудаковића, председник Српске је рекао да зато мисли да је његово хапшење, као и хапшење осталих из те групе, фарса и успостаљвање вештачког баланса у процесуирању ратних злочина.
„Да је ово хапшење уследило непосредно након што су у јавности приказани снимци на којима се јасно види како Дудаковић издаје наређење за злочине, веровао бих у добре намере правосуђа БиХ. Овако, мислим да је у питању закаснело хапшење са неизвесним судским епилогом“, закључио је Додик.

Звиздић: Ово је тенденција изједначавања оних који су бранили БиХ са агресорима

Хаошење и притварање хероја одбране БиХ, генерала Атифа Дудаковића и његових сабораца представља неприхватљив покушај понижавања припадника 5. корпуса Армије РБИХ, која је одбранила Крајишнике и БиХ од злочиначких и геноцидних намера агресора, оцијенио је за Фену председавајући Савјета министара БиХ, Денис Звиздић.
„Притварање оних који су цијело вријеме били доступни надлежним тужилачким и полицијским тијелима и редовно се одазивали на све позиве, прераста у забрињавајућу тенденцију и препознатљиву намјеру изједначавања оних који су извршили агресију на независну државу БиХ и оних који су бранили голоруке цивиле и територијални интегритет и суверенитет БиХ. Желимо врло јасно поручити да покушај изједначавања кривице у броју и обиму извршених злочина у току агресије на БиХ неће успјети“, поручио је Звиздић.
По његовим речима, десетине логора у којима су убијани цивили бошњачке националности, преко 700 масовних гробница из којих се још увек ваде тијела убијене деце, девојака, младића и стараца бошњачке националности, десетине хиљада силованих Бошњакиња, разорени градови и порушене џамије јасно доказују ко је био и какве су били планови окупатора и агресора, а ко су били браниоци, хероји и ослободиоци.
„Дудаковић, Надаревић, Махмуљин, Викић су били и остају синоними часне и херојске одбране БиХ и њихова невиност ће сасвим сигурно бити доказана. Због тога ће имати пуну и трајну подршку свих који воле БиХ и неће бити дозвољено њихово блаћење и понижавање“, закључио је Звиздић.
Вучић о Косову: Зар хоћете, да и ово мало Срба изгине за неки мит, имагинарну славу? Више о томе читајте ОВДЕ.
Извор: fakti.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Отераће ме с Косова само Вучићев потпис
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА