Најновије

КОНЦЕПТ ЈЕФТИНЕ РАДНЕ СНАГЕ И ПОКЛАЊАЊА ПАРА СТРАНЦИМА: Немци задовољни радницима у Србији

Већина немачких компанија које послују у Србији, 56 одсто њих, планира запошљавање нових радника. Од Владе и даље очекују оштру борбу против корупције, правну сигурност, транспарентне тендере...
Немачке компаније које послују у нашој земљи и даље су махом задовољне условима и 85 одсто анкетираних би, да мора да бира - поново изабрало Србију. Задовољни су кадром, продуктивношћу запослених, квалитетом образовања и локалним добављачима.

Од Владе и даље очекују оштру борбу против корупције, правну сигурност, транспарентне тендере, ефикасан порески систем, пореску и јавну управу.

Традиционална, тринаеста анкета коју Немачко-српска привредна комора спроводи међу својим члановима показује и да већина компанија, 64 одсто њих, очекује боље пословање. Свега четири одсто стрепи од горих резултата, док осам одсто своје тренутно пословање оцењује као лоше. Више од половине испитаних, 56 одсто њих, планира запошљавање нових радника, док шест одсто предвиђа - отпуштања. Око 37 одсто њих верује да ће остати на истом броју радника. Скоро идентичне пројекције су и када је реч о новим инвестицијама - 55 одсто верује да ће улагања порасти.

- Мислим да ови подаци говоре да Србија добро тренира, али би било штета да тај тренинг не постане још интензивнији. - каже Роналд Зелигер, председник Немачко-српске привредне коморе. - Ако хоће да буде у вишој лиги, Србија мора да тренира још боље. Српска влада је морала претходних година да ради на низу задатака. Постоји јасна жеља да настави да ради на овом плану.

Немачке компаније, подаци су Коморе, производе десет одсто српског бруто домаћег производа. Упошљавају више од 45.000 радника, а верују да ће већ до краја ове године стићи и до 50.000 запослених.

СРБИЈА НА 11. МЕСТУ


НЕМАЧКА привредна комора сличне анкете спроводи у више држава Европе. Оне су значајне за инвеститоре који се још нису одлучили за место своје будуће инвестиције. Србија на ранг-листи 19 држава, захваљујући резултатима из ове анкете, заузима 11. позицију. На првом месту је Чешка, а следе Пољска, Естонија, Словачка и Словенија. Од Србије су боље оцењене и Румунија и Мађарска, али не и Бугарска, Македонија, Русија, Црна Гора, Украјина, Белорусија, Босна и Херцеговина и Албанија. Како председник државе шири дефетизам: Зар хоћете да и ово мало Срба изгинe због неког мита о Косову? Прочитајте више о томе ОВДЕ. Извор: Новости

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

БОНУС ВИДЕО

Слободан Антонић: Елите су изневериле народ
ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА