Најновије

СРЂАН НОГО: Србија – земља у којој се издаја поштује (ВИДЕО)

Пре 16 година, 14. Марта 2002. Управе безбедности Војске Југославије на челу са генералом Ацом Томићем ухапсила је, у мотелу Шарић на Ибарској магистрали, Момчила Перишића, тадашњег потпредседника Владе Србије и председника Одбора за безбедност Скупштине Савезне Републике Југославије, и Џона Дејвида Нејбора, формално дипломате у рангу првог секретара у амбасади САД у Београду, а стварно шефа ЦИА за Балкан. Перишић је ухапшен у тренутку када је Нејбору предавао строго поверљиве документе, а овај њему новац у коверти. Документи су били оригинални и носили су ознаку војне тајне. Момчило Перишић је од 1993. до 1998. године био је начелник Генералштаба Војске Југославије.

Срђан Ного (Фото: Јутјуб)

Пише: Срђан Ного, народни посланик Републике Србије - Двери Комплетан видео материјал, као и сви фоно записи, су снимљени веома професионално. До детаља се виде сусрети Перишића, другооптуженог Секулића и Нејбора, посебно примопредаје докумената и пребројавања новца. Није остављена ни најмања шанса дежурним и добро плаћеним “душебрижницима“ да посумњају у веродостојност. Тадашњи амбасадор САД Монтгомери је након пројекције филма кратко рекао: “Врхунски одрађен посао. Овога сам се и плашио!“, након чега је напустио састанак са тадашњимпредседником СРЈ, Војиславом Коштуницом.
Ова брилијантна операција је била једна од најзначајнијих у историји српских служби безбедности, и једна од највећих контраобавештајних акција у светским размерама, и служи на понос Војној служби безбедности. 
Где су данас актери ове акције. Џон Дејвид Нејбор је после пуштања из притвора протеран из Савезне Републике Југославије као “persona non grata”, да би на путу од Београда до аеродрома у Будимпешти погинуо у саобраћајној несрећи, када аутомобил који га је возио удара у цистерну са горивом. После те саобраћајне несреће, Џон Дејвид Нејбор добија нови идентитет, и данас обавља свој стари посао из амбасаде САД у Софији. На састанку лидера региона 1. марта 2018. године председник Србије Александар Вучић срео се са Џоном Дејвидом Нејбором. Посланик Двери Зоран Радојичић је на седници Народне Скупштине 08. марта 2018. године поставио посланичко питање Александру Вучићу да обавести посланике о чему је причао са Нејбором. Није ни мало чудно да се Вучић среће са мртвим човеком, имајући у виду да сваки пут на изборима за њега гласа велики број мртвих лица. 
Против Момчила Перишића некадашње војно правосуђе покренуло је у марту 2002. године поступак за шпијунажу против Перишића, али се он тада позвао на посланички имунитет. Поступак је поново активиран 2004. али је већ наредне године прекинут због Перишићевог одласка у Хашки трибунал 2005. где му је суђено за ратне злочине, што је окончано 2013. године ослобађајућом пресудом. Због судског епилога ове шпијунске операције расформирано је војно правосуђе, а судски поступак у Хагу против Перишића управо је имао за циљ склањање Перишића од судског процеса у Србији.  Процес за шпијунажу је поново активиран 2014. године, али до данашњег дана судија Наташа Албијанић није окончала првостепени поступак. Момчило Перишић је био гост на пријему, који је организовао председник Србије на Анддрићевом венцу, поводом дана Војске. Тај чин представља прворазредни скандал, понижење и увреду за све активне и пензионисане припаднике војске, све учеснике и жртве отаџбинских и одбранбених ратова у периоду 1991-1999, као и за славну историју српске војске. Очигледно је да смо на овај начин добили одговор на питање о чему су причали Александар Вучић и Џон Нејбор, и да је ЦИА наложила да се изврши рехабилитација Перишића. 
Главни хероји ове приче, генерал Аца Томић и Управа безбедности ВЈ имали су другу судбину. Бриљантно осмишњена и још боље спороведена акција, као да је најавила звезду у нестајању, тј. последњу озбиљно устројену и вођену безбедносно-контраобавештајну службу на овим просторима. Недуго затим, Управа безбедности ВЈ је угашена, отета Војсци и премештена у цивилно руковођење под окриљем министарства – под новим, модерним називом, Војнобезбедносна агенција. Генерал Томић је смењен указом Министарства одбране који је ступио на снагу 7. априла 2003, а већ следећег дана ухапшен је у оквиру Сабље и држан у притвору три и по месеца, што је престављало освету ЦИА јер се дрзнуо да спроведе онако брилијантну акцију. Тачно годину дана од момента хапшења тужилаштво је одустало од оптужнице, а пресудом Врховног војног суда од 29. априла 2004. поништено је решење Министарства одбране којим је Томић разрешен дужности. Генерал Аца Томић је данас пензионер, који ужива велики углед и поштовање својих колега, српскога народа, али и велики углед у свим службама света због својих способности, професионализма и патриотизма. Он није био присутан на пријему поводом Дана Војске, и то најбоље осликава стање у коме се Србија налази. 
Време је да се ослободимо окупације. Основни услов за то је да сви они који су радили за стране службе, и пљачкали ову државу одговарају. Најбољи пример да је то могуће извести, и начин за то даје управо генерал Аца Томић. Дужност нове генерације српских родољуба је да то спроведу.
Конференција посланика Срђана Нога и Зорана Радојичића у Народној скупштини на тему присуства Перишића прослави Дана Војске:  Зашто Слободан Антонић оптужује Вучића за издају сазнајте ОВДЕ. Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА