Најновије

ОВИ ДЕТАЉИ ПРАВЕ РАЗЛИКУ: По чему се униформа руских војника у Сирији разликује од других? (ВИДЕО)

Руски војници у Сирји, али и на другим местима, користе заштитно одело, које у ципелама има сензоре за откривање мина у непосредној близини, а производе се у истраживачком центру у који је Танјуг имао прилику да "завири".

Руски војници (Фото: Синхуа)

Реч је о Инжењерском центру за високо сложене прототипове, који ради у оквиру Националног универзитета за науку и технологију у Москви (МИСиС), који је недавно отворио своја врата групи углавном агенцијских новинара из више земаља, међу којима и Србије. 
 
Тај Центар је само један од више сличних на МИСиС-у, а његово оснивање је подржао руски премијер Дмитриј Медведев. 
 
У Центру се производе делови за одбрамбену и свемирску индустрију, а ради тако што се модели оружја и војне опреме дизајнирају у дигиталном формату, и затим развијају за производњу. 
 
До сада су у њему дизајнирани прототип свемирског брода нове генерације, седишта за космонауте, пиштољ који може да издржи температуре до 70 степени, ротор хеликоптера, дронови који могу и човека да носе, као и споменуто заштитно одело за руске војнике, које, такође, у заштитним наочарима има камеру која приказује позадину. 
 
У овом тренутку у Центру се ради на седам пројеката.
 
Лабораторије у којима се развијају нове технологије и раде истраживања, попут лабораторија за енергетски ефикасне материјале, за стварање соларних ћелија, за истраживање метаматеријала…најзанимљивији су део Националног универзитета у Москви. 
 
У једној од лабораторија, за биомедицинске наноматеријале, тренутно се ради на развијању методе лечења рака радиоталасима, а истраживања се обављају на мишевима, зечевима и другим ситним животињама. 
 
Овај Универзитет се, иначе, од прошле године налази међу првих 100 на Шангајској листи најбољих светских факултета, док на QС листи заузима 31 место. Поседује 30 лабораторија и три инжењерска центра, којима руководе водећи руски и страни истраживачи. 
 
МИСиС се сматра једним од водећих универзитета из области материјалних наука, металургије и рударства, биоматеријала, нанотехнологија и ИТ-а, а одличну сарадњу остварује са институтом Винча из Београда и Београдским универзитетом.
 
Та сарадња остварује се кроз бројне образовне програме и успостављена је пре више деценија, односно још у време Совјетског савеза. 
 
Ректорка Универзитета Алевтина Черникова казала је да МИСиС сарађује са 1.600 компанија, као и да се сваке године 80 до 90 одсто студената запосли у некој од њих. Према њеним речима, санкције које су САД и ЕУ увеле Русији нису директно погодиле Универзитет, али су успориле реализацију одређених пројеката. 
 
Она је додала и да се МИСиС већим делом финансира из буџета, а делом од пословне заједнице и тај проценат варира из године у годину. Како је рекла, ради се о компанијама које најчешће запошљавају њихове студенте. 
 
Тренутно га похађа 17.000 студената, од којих је 3.300 странаца из 69 земаља - Србије, Индије, Кине, Италије, Бугарске… МИСиС је основан 1918. године као део Московске академије за рударство, а од 1930. године је самостална високо образовна и научна установа.
 
Највећа тајна руске војске, крила су му постављена наопако, рађен по нацртима које су Совјети отели од нациста... Све о Сухоју-47 погледајте
ОВДЕ.
 
Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА