Најновије

ЗОВУ ЈЕ ПЛУТАЈУЋИ ЧЕРНОБИЉ: Паника због руске нуклеарке на пучини! Има ли разлога за бригу? (ФОТО/ ВИДЕО)

Брод "Академик Ломоносов", прва руска плутајућа нуклеарна електрана (ФНПП) је у суботу започео своје прво путовање из Санкт Петерсбурга у Мурманск.

Академик Ломоносов (Фото: РИА)

Електрана ће набавити своје нуклеарно гориво и тада ће отићи на далеки исток Русије. Очекује се да ће "Академик Ломоносов" бити пуштен у рад 2019. године на Арктику, на обали Чукотке код луке Певек.
Прво путовање масивне инсталације привукло је велику пажњу медија која се фокусирала на потенцијалне опасности. Медији су цитирали различите еколошке организације, првенствено "Гринписа", који су одмах назвали ФНПП "нуклеарним Титаником" и "плутајућим Чернобиљем".
"Нуклеарни реактори који се боре око Арктичког океана представљају шокантно очигледну претњу за крхко окружење, које је већ под великим притиском од климатских промена", рекао је експерт Гринписа Јан Хаверкамп у изјави коју су навели бројни медији.
Међутим, произвођачи кажу да разлога за панку нема.

"ФНПП је дизајниран са великим степеном сигурности која превазилази све могуће претње и чини нуклеарне реакторе непобедивм за цунамије и друге природне катастрофе. Поред тога, нуклеарни процеси на пловном агрегату испуњавају све захеве Међународне агенције за атомску енергију (ИАЕА) и не представљају претњу околини", наводи се у саопштењу произвођача брода.

 
ФНПП има два реактора КЛТ-40С, способних за производњу до 70 мегавата струје и 50 гигакалорија на сат топлотне енергије. Једна јединица може произвести довољно енергије и топлоте како би задовољила захтеве града са 100.000 становника.
Радни век ФНПП-а је 40 година, а може се продужити до 50 година. 
У бази 47. бригаде САА у Хами ноћас је дошло до велике експлозије, сумња се на израелски напад. Више о томе читајте
ОВДЕ.
Извор: РТ, Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА