Најновије

БРИТАНЦИ ТВРДЕ: Споменик Милошевићу? Све је то део братске љубави Русије и Србије иако је он био "проамерички"

Бивши британски амбасадор у Југославији Ајвор Робертс сматра да Русија стоји иза предлога да се Слободану Милошевићу подигне споменик. "Тај предлог много говори о стању политике у Србији и на Балкану", наводи он у ауторском тексту за "Гардијан".

Милошевић са Лукашенком (Фото: Ria)

- Комисија за споменике и називе улица и тргова у Београду ускоро треба да одлучио о предлогу подизања статуе Слободана Милошевића, некадашњег председника Србије, који је земљу довео до пада Југосалвије и серије ратова 1990. године. Одати почаст таквом човеку изгледа да нема много смисла. Међутим, значајан део Срба га сада види као позитиван симбол одбијања западних и победе српских националних интереса - наводи Робертс у ауторском тексту.
Он је рекао да је познавао Милошевића боље од многих других странаца и да је он без сумње имао шарм и харизму.
- Али било би тешком сваком објективном аналитичару да каже да су резултати које је постигао за своју земљу и регион заслужили да он постане овековечен у бронзи - рекао је он.
Ајворс сматра да се ту ради о промовисању руских интереса.
- Постоји јасна линија кривице која пролази од Београда до Сарајева до Скопља и шире до Будимпеште и Варшаве. Постоји нова подела између оних који верују да је њихова највећа нада за мир и напредак у придруживању међународним организацијама заснованим на правилима Европској унији и НАТО и оних који се уздају у уске националне интересе и романтичну интерпретацију прошлости. Ова потоња група се супротставља бескрајним захтевима које ЕУ има према државама, које желе да јој приступе и више воли еластичност московског модела - владе на чијем су челу јаки људи, подржани од стране још јачих мушкараца, где је корупција разумно дискретна и људи су ошамућени храњењем шовинизмом у малим количинама. Разумљиво је да Москва има интересе у промовисању интереса ове друге групе. Русија не крије чињеницу да ће учинити све што је потребно да обезбеди да православне хришћанске државе бивше Југославије не постану чланице НАТО, већ да остану клин између Грчке и њених НАТО савезника са севера - рекао је Робертс.
Према његовим речима, руски интерес стоји иза наводног покушаја убиства Мила Ђукановића, бившег председника Црне Горе, да би га спречила да поведе своју земљу у НАТО 2016, као и иза покушаја да се Зоран Заев спречи да преузме власт од проруских националиста у Македонији 2017, али и иза "удварања" Милораду Додику, националистичком председнику Републике Српске, који изгледа проводи више времена на чају са Владимиром Путином у Москви, него у Бањалуци, пише аутор.
Како је рекао, чак је администрација Доналда Трампа, која нема много антируских предрасуда, рекла да "Русија не поштује међународни правни поредак, подрива суверенитет и безбедност држава широм света и покушава да сруши и дискредитује западне демократске институције и процесе".
- Вредност Милошевићеве оставштине за Москву не лежи у његовом катастрофалном и дискредитованом вођству земље, већ у његовом перципираном статусу као некога ко се супротставио Западу (иако они који су га познавали, сматрају да је мало било балканских политичара који су били проамерички и антируски као Милошевић). Зато би статуа у срцу Београда била прст у око српским проевропским снагама и тачка окупљања присталица Москве. Није чудо што је водећи заговорник подизања статуе тренутни српски шеф дипломатије и бивши Милошевићев портпарол Ивица Дачић, истакнути русофилски члан кабинета српске владе и човек којег је његов руски пандан у недавној посети Београду сматрао подобним да добије Руски орден пријатељства. Дачићев одговор је био обнављање посвећености Србије да се никад не придружи санкцијам против Русије или да постане чланица НАТО - навео је бивши амбасадор у ауторско тексту.
Он тврди да упркос "топлом братском односу без обавеза" између Русије и Србије, чини се да је Запад једва присутан у бившој Југославији.
Како је рекао чланство у ЕУ се земљама на Балкану представља као стално узмичуће решење које би требало да реши економске проблеме земаља кандидата као што су низак раст, велика незапосленост и миграција младих у иностранство.
- Константни захтеви ЕУ да кандидати чине болне и тешке економске и политичке реформе у замену за неиспуњена обећања, доносе јој мало пријатеља. И поред тога чини се да ЕУ нема никакав план за регион и изгледа као да га оставља у топлом загрљају Русије. Када сам служио у Београду 1990-их година, ми смо помагали да се пламен демократије одржи у животу у најмрачнијим тренуцима за овај регион, јер смо му дали неопходне ресурсе. Вашингтон и Лондон праве грешку јер напуштају овај део Европе и тиме претходне инвестиције и постигнућа доводе у ризик. Било би бизарно када би човек који представља све против чега смо се борили, захваљујући нашој немарности, буде овековечен као бронзана статуа.
Прочитајте ОВДЕ ко је амерички дипломата са којим наш државни врх разговара "пдо тензијом", иначе је заменио Хојта Јиа.
Извор: Гвардијан/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА