Најновије

БРНАБИЋ: Ако се раст настави, веће плате и пензије до краја године (ВИДЕО)

Због раста економије који је у прва три месеца већи него што је планирано, премијерка Ана Брнабић најављује веће плате и пензије до краја године. У интервјуу за РТС каже да је раст од 4,5 одсто довољан да се померимо са зачеља Европе у том сегменту. Циљеви новог аранжмана са ММФ-ом биће нова радна места и много бржи раст прихода, рекла је премијерка.

Ана Брнабић (Фото: Јутјуб)

Синдикати су традиционално за Први мај најавили протестне шетње, захтевају веће плате и да млади остану у земљи. Ти захтеви синдиката су и неки од најважнијих циљева Владе, рекла је у интервјуу за РТС премијерка Ана Брнабић.

"Што се тиче плата, једино што можемо да урадимо по принципима тржишне економије је да наставимо да и даље успешно доводимо стране инвестиције и да олакшамо пословање, односно правни оквир нашим инвеститорима, пре свега предузетницима у малим и средњим предузећима", рекла је премијерка.

Одлив мозгова је, истиче, и њен приоритет. Сматра да не одлази више људи него раније.

"Ми паушално причамо о томе колико младих их иде у односу на то колико их је ишло раније. Као Влада можемо да стварамо услове да они остају у Србији", навела је Брнабићева.

У првом кварталу ове године забележен је раст привреде од 4,5 одсто. То значи да више производимо, да ће бити више радних места, да је пред грађанима боља перспектива, као и веће плате и пензије, тврди председница Владе.

"Све процене су добре. Рекли смо да ако будемо имали суфицит у буџету и ако остане фискална дисциплина, а имамо шест милијарди суфицита, и ако се настави раст БДП-а, имаћемо услове за повећање плата и пензија. И једно и друго расте боље него што смо предвиђали", рекла је Брнабићева.

На питање да ли се зна када ће доћи до тог повећања и колико ће бити, премијерка је рекла да не жели да спекулише.

"Ако све буде ишло добро, до краја године биће раст плата и пензије. Раст од БДП-а од 4,5 одсто је највећи у последњих десет година. Планирали смо раст од 3,9 одсто, ово је много, много боље", истакла је председница Владе Србије.

Потрошња за два одсто боља од планиране 

Указала је да је тај раст довољан да се померимо са зачеља у региону када је реч о БДП-у.

"Довољан је, али нема опуштања, планирали смо огромна јавна улагања и инвестиције, 128 милијарди динара. Пре смо имали проблем са извршењем буџета, а ове године је у складу са планирањем", рекла је премијерка.

Каже да су неки ресори боље, а други неодговорније спроводили планове. "Ми на савету за раст БДП-а то усклађујемо. Потрошња је за два одсто боља од планираног, нама капиталне инвестиције иду добро, грађевина је са 25 одсто то јако повукла, пољопривреда, рударство, енергетика су добри, одлична је индустрија и прерађивачка индустрија", навела је председница Владе.

Лоша страна је што спољнотрговински дефицит расте, али је добро што расте због увоза машина и услуга грађевинске индустрије. "То показује да они страни инвеститори које смо довели увозе машине и ми се надамо да ће се то избалансирати извозом добара и услуга", објаснила је премијерка.

Средином маја, делегација ММФ-а долази у Србију. "Очекујем да потпишемо аранжман који ће се исто тако сада више базирати на расту привреде и ми као циљеве аранжмана имамо нова радна места и много бржи раст прихода", закључила је премијерка Ана Брнабић.

Србија ће ускоро бити јача за скоро 40 врсти оружја. Шта стиже у Војску Србије прочитајте ОВДЕ.

Извор: РТС

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА