Најновије

ИРАН ПОСЛЕ ТРАМПА: Шта очекује најјачу силу Блиског истока после одлуке Беле куће

Одлука америчког председника Доналда Трампа о повлачењу из нуклеарног споразума са Ираном навела је светске медије да се баве питањима као што су њен утицај на иранску економију те ко би у унтрашњим превирањима могао извући корист, а ко би могао изгубити те шта то значи за обичне људе.

Илустрација (Фото: Правда)

Главни губитник ће бити умерени председник државе, Хасан Рохани, који је сада ослабљен и истрошен због ризика у који је упао због досадашње сарадње с Американцима, пише у осврту "Њујорк Тајмса"​.

Лист преноси и мишљења аналитичара да слабљење Роханија значи јачање његових противника, пише "Радио Слободна Европа".

- Али дугорочно, прекид нуклеарног споразума могао би бити лоша вест за читаво иранско руководство, односно могао би убрзати растуће незадовољство народа економијом и недостатком слобода и перспектива. То би могла бити лоша вест и за просечне Иранце - оцењује "Њујорк тајмс".

Тврдолинијаши, који су већ изгубили подршку народа али контролишу снаге безбедности, правосуђе и државну телевизију, требало би да прогласе победу јер су увек тврдили да Сједињеним Државама никада не би било могуће вероватио око договора, пише лист из Њујорка.

- Они ће искористити прилику да поткопају Роханија и покушају да преузму власт. Али Рохани је дошао на власт након осам година владавине тврдолинијаша Махмуда Ахмадинеџада - закључује се.

Одлука у корист тврдолинијаша

Један од ефеката Трампове одлуке да се оконча нуклеарни споразум може бити победа тврдолинијаша на изборима, сматра лондоснки "Гардијан". "За Иранце, саопштење Трампа о повлачењу САД из нуклеарног уговора и поновно увођење санкција, упркос томе што је Иран поштовао услове споразума, дубоко је разочаравајуће". Повлачење САД ствара, такође, трансатлантску поделу у тренутку када је сарадња између Вашингтона и европских савезника критична, и оставља мало простора Европкој унији за маневрисање, сматра аутор коментара у"Гардијану".

У одсуству тога, потпуни колапс споразума ће на крају оснажити Кину и Русију, пише лондонски лист, које ће то капитализовати не само снажнијим везама са Ираном, који неће имати где да се окрене, већ и са суседима који су већ усмерени према Истоку. Иран сада има тежак задатак који укључује покушаје задржавања европске, руске и кинеске солидарности, а без тога Техеран се суочава са обновљеном економском изолацијом, закључује "Гардијан".

"У наредним седмицама, Техеран ће настојати да врши притисак на ЕУ да заштити споразум. Ако се то не реализује, Иран ће постепено поново покренути свој нуклеарни програм."

Њујорк тајмс: Потврда о промени режима у Ирану

Промена режима у Ирану је неминовна, сматра аутор још једног коментара у "Њујорк Тајмса", који додаје да за председника Трампа и двојицу његових савезника које највише поштује - Израел и Саудијску Арабију - проблем код иранског нуклеарног споразума није првенствено било нуклеарно оружје.

- Било је то да је споразум легитимисао иранску клерикалну владу, отварајући је према светској економији уз помоћ прихода од нафте којим је финансирао своје авантуре у Сирији и Ираку и његову подршку терористичким групама - пише њујоршки лист и тврди да се оваквом одлуком Трамп бави високо ризичним експериментом.

Трамп и његови савезници на Блиском истоку играју на то да могу ослабити економију Ирана и тиме "сломити режим".

- Излазак из споразума, са или без плана, је у реду Саудијцима. Они виде споразум као опасно скретање пажње са стварног проблема са Ираном око региона, проблем који ће Саудијска Арабија вероватно решити само променом лидера у Ирану - тврди се у тексту.​

Економски колапс Ирана

Да ли је почело одбројавање до колапса Исламске Републике Иран и да ли се може теократски режим реформисати и опстати? нека су од питања која поставља "Фајненшл Тајмс" а која се тичу економског ефекта америчког повлачења из нуклеарног споразума са Ираном.

- У мојих двадесет година извештавања о Ирану за "Фајненшл Тајмс", не могу се сетити тако високог нивоа стрепње и разочарења у пословним круговима, међу политичарима, уметницима и обичним људима - пише дописник листа из Техерана Нејмех Бозоргмехр.

Ово разочарање настало као последица низа успеха, како домаћих тако и страних, током година од када је Иран са великим силама у 2015. години потписао нуклеарни споразум, што је подстакло очекивања Ирана за просперитетну будућност, пише новинарка лондонског листа. Ипак, она оцењује како ствари нису толико лоше како изгледају.

- Национални понос је и даље снажан и још увек је главни фактор уједињена, док страхови од избијања рата, попут оног у Сирији, чини обичне људе опрезним да би се могао догодити преврат. Протести у различитим деловима земље постали су свакодневни догађаји. Они се покрећу економским незадовољством, али имају тенденцију да се претворе у политичке демонстрације у којима се режим и његови лидери прозивају - стоји у тексту "ФТ", у којем се још додаје да неки Иранци кажу како су се прибојавали да ће Трампова одлука о обнови санкција Ирану нарушити њихову ионако крхку економију.

Неколико граната пало у Сирији, чуле се сирене за ваздушну опасност. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Радио Слободна Европа

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Путинов говор на Дану победе

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА