Најновије

АНАЛИТИЧАРИ УПОЗОРАВАЈУ - КИМ ЏОНГ УН СПРЕМА ЗАМКУ ЗА ТРАМПА: Ово су четири нагазне мине за првог човека Америке!

Амерички председник Доналд Трамп састаће се са Ким Џонг Уном 12. јуна у Сингапуру, али аналитичари упозоравају да је сувише рано за славље, јер му севернокорејски лидер спрема замку.

Доналд Трамп и Ким Џонг Ун, монтажа (Фото: Правда)

Нови државни секретар САД Мајк Помпео завршио је своју другу посету Пјонгјангу, одакле се вратио са тројицом заробљених држављана Америке, и где је успоставио агенду за самит два председника. Како пише Политико, због ослобађања затвореника и других уступака које Северна Кореја чини пред састанак, у медијима се ствара утисак да је Ким Џонг Ун спреман да се одрекне нуклеарног оружја у замену за гаранције безбедности од САД.

Ипак, лист наводи да ће Ким покушати да умањи санкције и направи раздор између САД и Јужне Кореје. Северна Кореја је више пута рекла да неће покушавати да набави нуклеарно оружје, али то није испоштовала, а ипак је 2005. године добила гаранције од САД да две земље поштују суверенитет једне друге и да могу да живе заједно у миру.

Како наводи "Политико", да би се одупрео Кимовој дипломатији Трамп треба да прати четири лекције из претходних преговора са Северном Корејом, Либијом и Ираном.

1. Устајање од стола

Претходна три америчка председника су редом преговарали о нуклеарним амбицијама са Северном Корејом. Лист наводи да је Кимова породица изиграла САД инсистирајући на дугим преговорима.

Ако Пјонгјанг одбије брзу, комплетну и неповратну денуклеаризацију, Трамп би требало да се врати у Вашингтон и настави са кампањом максималног притиска на економију Северне Кореје. Како се наводи, Трамп треба да се сети поруке свог претходника, који је за споразум са Ираном рекао да је никакав договор бољи од лошег договора.

2. Нуклеарн споразум не решева стратешке проблеме

Трамп је одбацио ирански нуклеарни споразум због низа мана, укључујући и то што се фокусирао само на нуклеарно питање. "Политико" наводи да би споразум са Северном Корејом који би се фокусирао само на нуклеарни програм те земље, морао да обухвати и војну претњу Пјонгјанга, укључујући ракетне снаге, и хемијско и биолошко оружје.

Трамп би требало да обрати пажњу и на сајбер активности, истиче лист.

3. Либијски модел денуклеаризације

Лист наводи да ће Ким Џонг Ун вероватно ићи на план Ким Џонг Ила, односно на дуге преговоре. То би омогућило Северној Кореји да настави нуклеарни програм и чека 2020. годину када се поново креће у изборну трку у САД.

Зато би Америка требало да инсистира на либијском моделу денуклеаризације -"комплетна, тотална, и готово тренутна". Пјонгјанг би вероватно тражио значајне уступке од САД, али још један разлог за снажно гурање таквог сценарија је и то што преговоре посматра Иран. Техеран ће бити свестан сваког преседана са Кимом.

4. Не попуштати притисак

Два претходна председника САД су увела блаже санкције пре него што су имали резултате. Џорџ Буш је 2007. године уклонио Пјонгјанг са списка спонзора тероризма, а заузврат није добио ништа, док је Барак Обама 2015. године попустио мере над Ираном.

Како наводи "Политико", Трамп треба да одржи санкције све док Ким не спроведе мере ка денуклеаризацији.

Састанак Кима и Трамп је само по себи подвиг, али би могао лако да пропадне, истиче лист. Трамп има предност захваљујући моћи Америке, и ако се Ким успротиви, требало би да употреби сву снагу економског и војног притиска.

Јапански премијер Шинзо Абе упозорио је данас севернокорејског лидера Ким Џонг Уна да Јапан неће пружити економску помоћ Северној Кореји, уколико та земља не ослободи јапанске држављане које је отела пре више деценија. Више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Политико/Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мировић - Вучићева немогућа мисија: издати, а владати

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА