Најновије

ГРЧКА И ТУРСКА НА ИВИЦИ РАТА: А сви гледају само у Иран и у Северну Кореју!

Односи Грчке и Турске враћају се на ниво Отоманске империје. Сукоб је на ивици избијања рата

Грчка (Фото: Pixabay.com)

Док су све очи света упрте на Иран и Северну Кореју, два суседа полако су клизнула у опасно подручје у ком би и најмање погрешно тумачење могло две земље да уведе у озбиљан конфликт, који не искључује и оружани сукоб, оцењује лист Кришчан сајенс монитор.

Подсећа се та тензије између Грчке и Турске константно расту у области Егејског мора, а тензије су додатно подигнуте након што је Турска одбила да пусти два грчка стражара, заробљена поред границе, због наводног упада у турску територију. Грчка тврди да су се војници изгубили по јаком снежном невремену и да су сасвим случајно ушли на територију Турске, док Турска сматра да је реч о шпијунима.

Такође, разлог напетости су и константне војне вежбе и на копну и на мору, тик уз границу са Турском, као и најава Грчке да ће према граници с Турском послати још 7.000 војника.

Грчка и Турска препуцавају се и на небу. Прошлог месеца су и грчки и турски авиони замало ушли у ваздушни простор суседа, због чега су Турци испалили хице упозорења ка Грцима, а Грци ка Турцима, када је њихов авион био нандомак грчког простора. Број провокација на острвима Егејског мора не може се тачно ни побројати.

Сад је питање колико су ствари лоше? Веома лоше, оцењује Кришчан сајенс монито“ и истиче да ни једно спорно питање између две земље још од 1996. није решено, попут разграничења на Егејском мору, као и питање Кипра.

По свему судећи, ни садашње власти неће их решити јер, примера ради, у Грчкој је министар одбране јак десничар власти који за Ердогана каже да је „лудак“, док су власти у Анкари националистички настројене. А пошто се у Турској ближе избори, ситуација ће бити још запаљивија.

Грчки министар спољних послова већ је упозорио да се Турска приближава црвеној линији.

Аналитичари „Кришчан сајенс монитора“ оцењују да је целокупан однос Турске и Грчке постао толико напет да би и најмање неразумевање, погрешна процена или потез могли да доведу до оружаног сукоба.

Они као вероватан сценарио постављају ситуацију да би олако могло да се деси да, на пример, грчки авион обори турски који му се приближава што би директно довело до оружаног сукоба.

Прочитајте ОВДЕ где се још налази “арена војног ривалства”?

Извор: Vesti.online

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Упоређење војне моћи Грчке и Турске.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА