Најновије

НЕ ВЕРУЈЕ АМЕРИМА: Ким се уплашио да не прође као Гадафи!

Северна Кореја је објавила да би могла да одустане од самита њеног лидера Ким Џонг-уна са председником САД Доналдом Трампом, а "Би-Би-Си" наводи да су Пјонгјанг алармирале тврдње Трамповог за саветника за националну безбедност Џона Болтона, изнете у интервјуима током викенда, да би Северна Кореја могла да следи либијски модел нуклеарног разоружања.

Ким Џонг Ун (Фото: Синхуа)

Аналитичари сматрају да је то узнемирило Пјонгјанг због познате судбине либијског вођства, пошто је Моамер ел Гадафи свргнут са власти и брутално убијен.

Наводи се да су у оштром саопштењу које је потписао заменик севернокорејског министра спољних послова Ким Кје-гван, учесник ранијих преговора са Вашингтоном који је вероватно за ово имао подршку вође Кима лично, САД оптужене да дају непромишљене изјаве и крију злокобне намере.

"Би-Би-Си" наводи да је потписник саопштења, које је објавила севернокорејска државна агенција КЦНА, уперио прст директно у Болтона.

- Већ смо у прошлости видели Болтонове квалитете и не кријемо одвратност коју осећамо према њему - поручио је Ким Кје-гван.

Наводи се да је Болтоново постављање на функцију у Белој кући у марту ове године разбеснело Северну Кореју, пошто је овај "конзервативни ултра-јастреб" чврст у одбрани америчке моћи и заговара примену силе у иностранству. Болтон је у једној од ранијих изјава казао да би било "потпуно легитимно" извести напад из предострожности на Северну Кореју.

Ипак, "Би-Би-Си" наводи да се порука из Пјонгајанга није односила само на Болтона, већ и на Трампа који је упозорен да не "иде траговима претходника" иначе ће "бити упамћен као трагичнији и неуспешнији председник од својих претходника, што је далеко од почетне амбиције за успехом без преседана".

Наводи се да и су војне вежбе Јужне Кореје и САД, које је Пјонгјанг навео као разлог отказивања састанка на највишем нивоу са Сеулом и запретио отказивањем самита са Трампом, нешто што се одржава неколико пута годишње и редовно разбесни Северну Кореју.

Пентагон је саопштио да је војна вежба са Јужном Корејом рутинска и искључиво одбрамбеног карактера.

Пуковник Роб Менинг рекао је да је циљ те вежбе да побољша способности САД и Јужне Кореје да делују заједно, преноси АП.

Вежба је почела у понедељак и планирано је да траје до 25. маја.

Менинг је додао да је то годишња вежба и да је њен одбрамбени карактер јасан већ деценијама и да се није променио.

Стејт департмент је саопштио да нема никаквих информација о томе да Пјонгјанг жели да откаже планирани самит САД и Северне Кореје 12. јуна у Сингапуру на коме би требало да се састану лидери двеју земаља Доналд Трамп и Ким Џонг Ун.

Прочитајте ОВДЕ шта свет гледа у С. Кореји и не верује?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Мирослав Лазански, Америка вс Северна Кореја, Кореја може да добаци до Америке.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА