Најновије

За неминовни економски крах, Вучићу ће бити криво – Косово

„Опседнут сам Косовом. Уколико не решимо тај проблем, све што смо до сада постигли неће бити одрживо. Прва криза би нас уништила“, рекао је Вучић у свом новом интервјуу за Фајненшел тајмс.

Александар Вучић (Фото: Јутјуб)

Пише: Александар Павић

Дакле, кад буде почело да се руши неолиберално економско Потемкиново село које Вучић у Србији протестантски марљиво (да употребим један од његових омиљених израза) гради, биће криво Косово, а не он, његови економски гуруи из ЕУ, ММФ-а и домаћег огранка Трилатерале, и домаћи експерти-послушници. Кад буде дошло до неминовног пуцања новог финансијског балона који западне привреде вештачки одржава од последње велике кризе из 2007/2008, иначе највећег у историји света, и кад се ефекти истог осете у Србији много више него што је требало због тога што је Вучић урадио све што је могао да нас што чвршће привеже за тај Титаник – биће криво Косово. Односно народ који није хтео да га се одрекне.

Више не прође ни дан а да нам жалосни председник Србије не пошаље бар једну дефетистичку поруку везану за Косово и Метохију, узгред ни једну истиниту – ”Кнез Лазар је изгубио Косово у битци у којој је српска војска нестала” (којом је онда војском командовао Деспот Стефан, и шта је са Ослобођењем Косова 1912?), да смо, постављајући питање Међународном суду правде ”сами на коверту са писмом о независности ставили печат и восак” (потпуно нетачно, видети детаљну анализу Саветодавног мишљења МСП овде), да је број Шиптара на КиМ много већи него што јесте (тврдња раскринкана овде), да ”морамо” да платимо ”одређене цене из прошлости” (по чему?), итд. Као што не пропусти прилику да подвуче како смо ”мала земља” и ”мали народ”, чија би, пазите ово, ”мала рука” ”утонула” у ”великој” америчкој шаци (звучи као нека садомазо фантазија) – што је (промена свести и набијање Србима перманентног комплекса инфериорности) очигледно, заједно са предајом Косова, било део пакета за долазак на власт 2012. године.

И опет не пали. И даље се Србима не може ”преломити мозак” око Косова, упркос свакодневном медијском терору и Вучићевим пси-оп изјавама и кукумавчењима.

Међутим, када Вучић закука својим британским пријатељима да је ”опседнут Косовом”, ту му треба веровати. Још није испоручио оно што је обећао, не зна како то да уради а да не изгледа као највећа издаја у историји, а они с којима је потписао свој фаустовски уговор неће да му дају ни мрвицу с којом би могао да изађе пред народ и представи то као своју ”велику победу” или ”историјски компромис”, а све више им се жури.

Зато је нађено ново страшило. Није само да ће нас поново бомбардовати (лаж) ако се не одрекнемо Косова, већ ће нам и економија пропасти ако то не урадимо. Још једна подла замена теза, још једна лаж. Биће крива Вучићева приврженост једном давно дискредитованом економском (односно мародерско-пљачкашком) моделу – преузетом од истих оних претходника по којима свакодневно пљује – заснованом на тзв. Вашингтонском консензусу, и Вучићева (програмирана) кратковидост, услед које је Србија лишена скоро свих капацитета за вођење независне економске политике и могућности релативне самосвојности у случају неке јаче глобалне економске кризе – коју сви који се иоле разумеју у економију већ годинама виде на хоризонту.

Можда ће једног дана Вучић схватити оно што је схватио један познати прекодрински политичар током рата, када је, припремајући се за важне преговоре, својим сарадницима изнео следећу тактику: ”Ако не можемо никако друкчије – онда ћемо поштено”. За све постоји први пут…

Прочитајте ОВДЕ шта Вучић поручио у вези Косова и Метохије!

Извор: Анфор

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Павић: До кога допира Апел за одбрану Косова и Метохије?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА