Најновије

ЧУВАРИ СЕВЕРНИХ МОРА СЛАВЕ СВОЈ ДАН: Погледајте моћну Балтичку флоту (ФОТО, ВИДЕО)

Министарство одбране РФ објавило је данас фотографије и видео у част Балтичке флоте која слави 318 година постојања

Руска крстарица (Фото: јутјуб)

Руска Балтичка флота данас слави свој дан.

У светлу тог догађаја погледајте фотографије и видео који је објавило Руско министарство одбране.

 

315 лет назад, 18 мая (7-го по старому стилю) 1703 года, гребная флотилия с солдатами Преображенского и Семёновского полков под командованием Петра I одержала первую боевую победу, захватив в устье Невы два шведских военных судна — «Гедан» и «Астрильд» Этот день навсегда вошел в историю, и ныне именно в этот день отмечается День Балтийского флота. Поздравляем военных моряков и ветеранов БФ с профессиональным праздником, желаем здоровья и успехов! #Минобороны #БалтийскийФлот #Праздники #ВМФ #ВоеннаяИстория

Објава коју дели Минобороны России (@mil_ru) дана

 

Быстроходные десантные катера провели тактическое учение в Финском заливе Экипажи десантных катеров провели тренировки по погрузке техники с береговой черты, после чего осуществили условную переброску и высадку боевой техники на необорудованное побережье в районе островов Большой Тютерс и Гогланд. Во время выхода в море экипажи выполнили различные элементы морского маневрирования при угрозе применения условным противником оружия, а также провели стрельбы по морским надводным и воздушным целям. #МинобороныРоссии #БФ #ДесантныеКатера #БоеваяПодготовка

Објава коју дели Минобороны России (@mil_ru) дана

Ово је кратки историјат Балтичке флоте.

Балтичка флота формирана је за време Великог северног рата 1700.-1721. на основу планова цара Петра Великог и под његовим личним надзором.

Први бродови Балтичке флоте изграђени су између 1702.-1703. на ушћу реке Сјас у Језеро Ладогу. У октобру 1702. флотила бродова на весла суделовала је у заузимању утврђења Орешек (дотадашњи Нотебург). Након заузимања острва Котлин 1703., саграђено је утврђење Кронштат, која је постало база Балтичке флоте.

Почевши од 1704. почела је изградња Адмиралског бродоградилишта у Санкт Петербург, које је касније постало центар руске бродоградње.

Школовање морнаричких официра покренуто је у Москви 1701. у тадашњој Школи за навигацију, која је 1715. пресељена у Санкт Петербург и преименована у Морнаричку академију. Од 1724. Балтичко флота је располагала са 141 великих једрењака и стотињак мањих бродова.

За време Великог северног рата Балтичка флота била је активно ангажована у ратним операцијама код Виборга, Талина, Риге, Монсундског архипелага, Хелсинкија и Туркуа. Балтичка флота извојевала је победе у поморским биткама код полуострва Ханкониеми (1714), острва Сааремаа (1719) и Åланда (1720).  Такођер је извела десант на шведску обалу па је руска пјешадија уништила бројна шведска утврђења. Резултат тог рата, био је да је Русија постала значајна поморска сила.

Балтичка флота свој најтежи пораз доживела је за Руско-јапанског рата, кад је послата на Далеки Исток као појачање у Битци код Тсушиме 1905.

На почетку Великог отаџбинског рата (1941.-1945.) Балтичка флота имала је 2 бојна брода, 2 крстарице, 2 већа разарача, 19 мањих разарача, 65 подморница, 48 торпедних чамаца уз остале мање бродове и 656 авиона.

Суделовала је у неуспелим одбранама Ханка, Талина и Естоније, а од 1941. - 43. истакла се током Опсаде Лењинграда.
 Од 1944. - 45. суделује у сламању Опсаде Лењинграда и ослабађању Балтика и Источне Прусије.

 

ОВДЕ видите шта ради Црноморска флото ракетама “Калибар”.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА