Најновије

Тадић спречио истрагу о употреби уранијума током НАТО агресије?!

Бивши председник Србије Борис Тадић, док је био министар одбране 2003. године, стопирао је програм праћења дејства осиромашеног уранијума из НАТО бомби на наше војнике, шокантно је откриће домаћих стручњака!

Борис Тадић (Фото: Медија Центар)

Према речима неурохирурга проф. Др Данице Грујичић, наши војници, за које се сумњало да су озрачени током бомбардовања, били су под специјалним медицинским програмом како би се пратиле потенцијалне канцерогене промене у њиховом организму. Међутим, тај програм је Министарство одбране стопирало у пролеће 2003, одмах пошто је на место министра дошао Борис Тадић.

Било би другачије...

Даница Грујичић каже да би истина о осиромашеном уранијуму баченом на Србију знатни пре изашла на видело да тај програм није укинут после само три до четири године.

- Програм праћења наших војника који су били изложени дејству оружја са осиромашеним уранијумом постојао је све до 2003. године, када га је укинуо министар одбране, који је касније био председник државе. Била је то његова прва одлука по доласку на функцију. Тако да је тај програм, уместо да траје и дан-данас, укинут после само три године – рекла је др Грујичић, несумњиво мислећи на Бориса Тадића, који је на чело министарства одбране дошао у марту 2003.

Она је додала да није вредело ни то што је било опште познато да се последице излагања осиромашеном уранијуму јављају тек годинама касније.

- Знало се да се промене на коштаној сржи јављају тек после пет до седам година, да се солидни тумори узроковани различитим хемијским и радијацијским материјалима појаве тек после 15 до 20 година... Добро се знало и да могу да се јаве промене на генетском материјалу код деце. Али је програм ипак прекинут. Да није, истина о осиромашеном уранијуму би знатно пре изашла на видело – сматра др Грујичић.

Према њеним речима, раније власти су чиниле све да истина о НАТО бомбардовању не изађе на видело.

- Србија обилује великим бројем паметних и стручних људи, које у годинама након агресије нико није слушао да, забога, не би правили панику! Они које смо на изборима бирали пре 20 година морали су да нас заштите и да мисле о нашем здрављу, а то се нажалост није десило – каже Грујичићева.

Сачувани подаци

Срећа у несрећи је у томе што су узроци узети у првим годинама после бомбардовања сачувани.

- Добро је да су наши стручњаци узимали узорке, мерили и бележили резултате, упркос томе што је тадашња власт упозоравала да се не шири паника. Сви ти подаци сада могу да се искористе у раду Координационог тела које ће истраживати последице НАТО злочина. Зато ће прва фаза нашег рада бити анализа резултата скупљених од 1999. до данас. Идеја је да у одређеном тренутку консултујемо и наше пријатеље из свих крајева света, али тек након што наши стручњаци кажу прву реч – јасна је Грујичићева.

Дачић je рекао да он и Хашим Тачи нису рођаци. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Информер

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Даница Грујичић - Све више оболелих од тумора и леукемије због бомбардовања! 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА