Најновије

ЕУ СМЕТА ЈОШ ЈЕДНА ЗЕМЉА: Русија није више једини "камен спотицања" на Балкану! (ВИДЕО)

Самит лидера ЕУ и Балкана у Софији после тачно 15 година требало би да буде недвосмислен знак да се ЕУ враћа на Балкан. 

Самит у Софији (Фото: Јутјуб)

Европски лидери гласно су поручили да не желе друге утицаје на Балкану. Русија је главни камен спотицања у односима ЕУ и Србије. Али више није једина.

"Турска је највећа сила на Балкану", рекао је недавно председник Србије Александар Вучић.

А на Балкану, бар овом западом, утицај желе сви. Од ЕУ, Америке преко Русије, Кине. Помало Блиског истока и све више Турске.

"Турска се регионално оснажила са амбицијом да постане регионална сила и да њене везе са НАТО-ом и Америком буду много релативније", наводи дипломата Владислав Јовановић.

Данас Турска наступа мудрије. На овим просторима стратешки јача најпре економски и политички утицај. Вероисповест некада основа, данас је, чини се, ту тек помоћна компонента. Није озбиљнији приступ Турака примето само Емануел Макрон, када је јавно рекао да не жели да се Балкан окрене према Турској или Русији.

Рекло би се да је Турска на овим просторима трн у оку свим лидерима у ЕУ.

"ЕУ је до сада већ више пута показала да је забринута због раста утицаја не само Турске, него и Русије", сматра новинар Бошко Јакшић..

"ЕУ жели да поврати свој апсолутно доминантни утицај на земље западног Балкана", истиче Александра Јоксимовић из Центра за спољну политику.

Тако смо после 15 година дочекали овакав самит у Софији. На окупу Балкански и европски лидери. У међувремену Турска је инвестицијама практицно озивела делове Србије. Знацајно се увецава трговинска размена са Србијом али и са другим земљама западног Балкана. И о томе це извесно бити речи током посете и митинга у БИХ .

"Ердоган је покушавао и у предходним предизборним кампањама да одржи митинге широм Европе у неким кључим земљама ЕУ и није добио дозволу за то. Ово је зато једна од порука Европи да и овде он има одакле да се обрати својим следбеницима", додаје Јоксимовићева.

"Не очекујем да ће он тамо бити провокативан. Неће понављати грешке од раније али неће ни пропустити да исказе историјске везе, симпатије и солидарност са Бошњацима", мишљење је Јакшића.

Покушај пуча 2016 године, додатно је заталасао правац спољне политике Турске. САД су прве на листи осумљичених. Али се нису пртетерано потрудиле чак ни да загладе ствари. Делује као да Запад није сасвим сигуран да ће Ердоган на власти остати онолико колико он то мисли. Па док се Турска и Ердоган спремају за изборе. Запад се одлучио за чекање. 

Прочитајте ОВДЕ ко је то променио тактику према Србији?

Извор: Prva.rs
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Вучић: Турска за Балкан велесила, радити на најбољим односима.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА