Најновије

ХРВАТСКИ ИСТОРИЧАР ПОНОВО РАЗБИЈА ЛАЖНЕ БЕЧКЕ ТЕОРИЈЕ: Памти ли слон истину о пореклу Слoвена?

У народу постоји фраза: "Имам памћење као слон." Њом се жели рећи да неко има добро памћење. Ако слон већ тако памти, да ли је запамтио и истину о пореклу Слoвена?

Горан Шарић (Фото: Јутјуб)

Пише: Горан Шарић, историчар и теолог

Слонови су фасцинантне животиње. Највећи копнени сисари на земљи, добри пливачи, а могу трчати брзином од 40 километара на сат. Живе и до 70 година. Верује се да сахрањују своје мртве, а њихове посмртне остатке врло је тешко наћи. У време плеистоцена на Земљи је живело више од 300 врста слонова (плеистоцен је трајао од пре 2.5 милиона година, па до пре 11 500 година).

У југоисточној Европи слонови су живели најмање до пре 10 000 година, нађени су фосили и кости слонова на Кипру, Криту, Цикладима и другим грчким оствима у Егејском мору, као и на Малти и Сицилији. Један од главних симбола Сицилије је слон, а на главном тргу у сицилијанском граду Катанији, људи се налазе "код слона", као у Београду "код коња". У време Лепенског вира (прва европска цивилизација), последњи слонови су још увек живели у Европи. Опет долазе 218. пр. Кр. кад су нажалост изгинули код Требије, у битци између Ханибала и Рима. У време римског царства били су присутни, а након тога се у Европу враћају тек у 16. веку, када их из својих колонија доводе Португалци.

У свим европским језицима реч за слона је по правилу варијација латинске риечи "елепхантус". Али не и у словенским. У свим славенским језицима реч за слона је слон. У свим, без изузетка. Како се десило да Пољаци, Чеси, Словаци, Словенци, Хрвати, Срби, Македонци, Бугари, Руси, Бјелоруси и Украјинци имају исту реч за слона?

По званичним хипотезама, словенски језици су настали 1000 година пре Христа, кад слонова већ одавно није било. Ако су се Словени разишли у 7. веку, њихови језици су се до појаве слонова у Европи самостално развијали готово хиљаду година!

Ако поверујемо бечко-берлинској секти да су се Словени у 7. веку раселили, онда смо у великом проблему. Испада да су сви Словени кад су се након хиљаду година раздвојености срели са риечи "елепхантус" за њу измислили назив слон, независно једни од других. По том сулудом сценарију Пољаци сазнају за појам "елепхантус" и измисле реч "слон", исто направе и Бугари и Руси и Срби и Словенци.

Постоји и друга опција. (Прото)Славени су индијанци Европе. Одувек су живели гдје и сада живе, од Јадрана до Балтике, од Солуна до Великог Новгорода. Запамтили су слонове, јер су у време Лепенског вира живели заједно са њима (могуће је и да сама реч "слон" долази од поклича "заан" којим су ловци крајем неолита, млађег каменог доба, упозоравали на долазак слона). Јер су (прото)Славени ти тзв. Аријевци који су основали ведску цивилизацију у Индији, где су око 1100. година пре Христа слонове почели употребљавати у ратовима. Јер су били у трупама Александра Великог који је користио слонове. Јер су живели у Римском царству и дали чак 19 римских императора.

Бечко-берлинска секта од нас прави слонове. Али речи памте боље од слонова, па реч "слон" чува сећање на наше истинско порекло.

Где је била граница са Србима у време Карла Великог сазнајте ОВДЕ.

Kњига "Мрежни ратови" руских геополитичара Александра Дугина и Леонида Савина диступна је у Србији и Републици Српској,...

Posted by Дневне Новине Правда on понедељак 23. април 2018.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шарић о духовном наслеђу Балкана.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА