Најновије

Почиње војни напад на Русију из правца који Москва није предвидела – Путин групише војску

Извори из руских тајних служби, наводећи податке из затворених комуникационих канала са Министарствима одбране Кине, Пакистана и Авганистана, кажу да је операција припреме хибридне офанзиве великих размера против Русије преко Таџикистана и Узбекистана у завршној фази.

Путин са Шојгуом (Фото: РИА)

Пише: Андреј Афанасјев

Извештаји о томе су примљени раније, а конкретно ово је поменуто на недавној конференцији о безбедности одржаној у Ташкенту. Тада је шеф таџикистанског Министарства спољних послова Сироџидин Аслов отворено најавио активирање терориста у региону:

“Активирање терористичких група, њихов напредак ка северним регионима Авганистана, посебно на територијама које се граниче са Таџикистаном, повећање броја присталица ИД, као и учешће одређеног броја грађана пост-совјетских република у терористичким групама и покретима пристутним у Авганистану… изазивају нашу озбиљну забринутост.“

Тај проблем је такође изречен на Седмој конференцији о међународној безбедности, одржаној недавно у Москви. Према речима руских обавештајних служби, у овом тренутку се борбени потенцијал Исламске државе креже од 2.500 до 4.000 људи. То потврђују и извори из Министарства одбране Кине.

Кинеска војска тврди да најмање 3.800 милитаната делује у 160 терористичких ћелија. Њихова највећа концентрација је у провинцији Нангархар, у којој је Исламска држава повећала производњу и кријумчарење дроге, као и стварање инфраструктуре за обуку терориста и регрутовање локалних људи.

План

Према речима руских и кинеских агенција за спровођење закона, милитанти који беже из Сирије и Ирака прате руту од луке Касим у пакистанскком граду Карачиј до Пешавара, а затим се дистрибуирају дуж провинције Нангархар на истоку земље. Представници највишег руководства се налазе у округу Ачин.

Поред тога, примећено је да су од краја 2017. године лидери Исламске државе успели да из Сирије и Ирака преместе додатних 500 страних бораца, укључујући и више од две десетине жена. Извор у једној од руских агенција за спровођење закона каже:

“Сви они се такође налазе у провинцији Нангархар. Они су грађани Судана, Казахстана, Чешке Републике, Узбекистана, Француске и тако даље.“

Планирано да се кретање милитаната на северу организује у два правца. У Таџикистану, радикали ће продрети у провинције Нуристан и Бадахшан, и у Туркменистану – кроз провинције Фарах, Гор, Сари-Пул и Фарјаб.

Извршилац

Гувернер провинције Нангархар, Гулаб Мангал, лично надгледајући милитантске активности у региону, планира да прошири свој утицај на друге регионе земље на рачун радикала. Поред тога, он активно учествује у финансијским активностима Исламске државе, примајући значајне уплате.

Ова мрежа информише да било какаве протестне акције народа незадовољног активностима Исламске државе “озбиљно потискују провинцијске власти, укључујући и кроз казнене операције против читавих насеља.“

Мангал има дугогодишњи однос са америчким обавештајним службама. Конкретно, он се борио против совјетских снага током авганистанске кампање на СССР. Одмах после америчке инвазије 2001. године, он је именован за шефа локалне владе Пштуна, народа коме он припада. Такође, Мангала воли западна штампа. Већина публикација у великим америчким и британским медијима садржи изузетно позитивне информације о њему, а Би Би Си га је назвао “надом провинције Хелманд,“ коју је Мангал раније водио.

Према речима Министарства одбране Авганистана, у блиској будућности, руководство Исламске државе планира да прошири груписање за још 1.200 милитаната. Већина њих ће такође бити смештена у овој провинцији, под контролом Гулаба Мангала и његових људи.

Вреди напоменути да су две највеће америчке базе у Авганистану у непосредној близини провинције Нангархар, што тешко да се може сматрати случајношћу.

Истовремено, експертска заједница истиче да ће притисак на Таџикистан и Туркменистан бити само један од вектора новог хибридног напада на Русију. Директор Центра за геополитичку експертизу, Валериј Коровин, уверен је да би Москва требала да се прирпеми за офанзиву великих размера од стране геополитичких противника на свим фронтовима: у Украјини, вероватно преко Јерменије, као кроз бројне друге пост-совјетске земље:

Вероватноћа погоршања у Централној Азији

Зашто Американци то раде?

Дестабилишући ситуацију у Центалној Азији, САД и њихови савезници ће постићи неколико циљева одједном.

Прво, на овај начин, Вашингтон може одвратити пажњу Москве и Техерана од Сирије.

Друго, ако операција успе, створиће се фокус нестабилности дуж пута пројекта “Један појас, један пут,“ који је осмишљен да ојача економску и логистичку интеграцију Евроазије. Авганистан се такође граничи са Ираном на западу, што отвара нови фронт против Техерана ако буде било потребно.

То ће се десити синхронизовано са погоршањем у неколико праваца. Почевши од економског притиска кроз нове санцкије, завршавајући са “обојеним револуцијама“ које ће се наставити на пост-совјетском простору и директом агресијом од стране америчких мрежа.

Очигледно је да САД нису умириле Авганистан, намећући им своју војну диктатуру, како би тамо изградили демократију и цивилно друштво.

Ово је одскочна даска за стварање терористичких мрежа, уз помоћ којих САД припремају агресију против Ирана и Русије.“

Најжешћи и најгори оружани сукоби у Украјини од почетка године, има мртвих. Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Катехон

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Погледајте како се руска војска спрема за борбу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА