Најновије

ПУТИН СПРЕМИО ОРУЖЈЕ ПРОТИВ ДРОНОВА: Руси инсталирали системе поред сваког стадиона пред Мундијал

У сусрет Мундијалу Русија се припрема за сваку до сада познату ситуацију, па тако и за случај појаве дрона током неке од утакмица.

Путин (фото:РИА)

Поучени искуством са стадиона Партизана 2014. године када је прекинут дуел Србије и Албаније, јер се изнад терена у Хумској појавио дрон са заставом Велике Албаније, Руси су решили да спрече било какву могућност негативног изненађења и у ту сврху развили су посебан вид војних система.

"Примера ради, само у Москви ће бити по два комплекса "Силок" и "Свет-КУ", у Санкт Петербургу мобилна група РЕБ (Р-300Р Житељ и Р-934МБВ) и два комплекса "Свет-КУ"", наводе руски специјализовани портали, уз податак да ће у другим градовима бити пристуна и "Синица", као и "Арбалет".

Свет-КУ је "систем техничке контроле", који може да пресретне информације које се шаљу бежичним путем. Он служи да се уочи, анализириа и пронађе извор слања информација, било да су у питању радио станице или комплексни радио системи. Руси су на овај комплекс посебно поноси јер може да ради на температурама од -30 до +40 степени.

Резидент је аутоматизована станица која спречава ГСМ комуникацију, чак и базних станициа, а нарочито мобилних уређаја, па и оних који користе сателитски сигнал. На основу сигнала може да нађе извор његовог слања. Станица "Резидент" те координате одмах упућује оближњим ракетним система које истог часа имају могућност да делују по циљу.

Синица је дизајнирана да блокира системе тактичког навођења, као и линије земаљског и мобилног саобраћаја, с тим да је у могућности и да дешифрује евентуалну криптографску комуникацију која се обавља између припадника терористичких група, али и да у сваком тренутку ту комуникацију онемогући.

Силок је комплекс за борбу против дронова. Вероватно се ради о мањим ракетним системима, који би неутралисали брзо покретне, мале летеће мете, чија је способност да носе и до два, три килограма тежине озбиљног експлозивног материјала.

ОВДЕ погледајте шта кажу Хрвати о српским фудбалерима.

Извор: Курир

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Дрон утакмица Србија АЛбанија

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА