Најновије

ПРОРОЧАНСТВО ЧУВЕНОГ ИСТОРИЧАРА: Свет ће се сјединити у једну суперцивилизацију! Ево какву!

Брегзит би могао да буде само мала препрека на путу ка "уједињењу човечанства", наводи се у новој књизи историчара и писца бестселера Јувала Ное Харарија.

Брегзит (Фото: Синхуа)

Он у књизи упозорава политичаре да припазе јер им раст национализма у свету превише скреће пажњу.

Израелски академик чија је прва књига "Сапиенс", која се бави успоном људске врсте, постала права сензација, решио је да се позабави тренутном политиком у новој књизи, у својеврсном одговору на глобалне изазове који обухватају земље као што су Велика Британија, САД, Русија и његов Израел.

- Брегзит може да иницира симултано разоткривање Велике Британије и Европске уније. Али на дуже стазе пут историје је јасан. У недавним генерацијама је неколико преосталих цивилизација су почеле да се спајају у једну глобалну цивилизацију - наводи он у књизи, преноси "Гардијан".

Нова књига, "21 лекција за 21. век", биће објављена у августу и долази услед периода без преседана, периода интроспекције у британској политици о томе како напустити Европску унију. Ипак, Харари тврди да ц́е изазови глобалног загревања, технолошки поремећаји и ширење нуклеарног оружја у будуц́ности учинити све нас "још више међузависнима" и да ц́е бити неопходни кооперативни пројекти попут ЕУ.

- У другој земљи и у другачијој ситуацији мислим да не би било ничег лошег у вези са Брегзитом. Уколико желите да будете потпуно независна држава, а не део велике организације, то је у реду. Међутим, проблем је тај што, с обзиром на изазове са којима се данас суочавамо, трошкови такве могућности ће бити све већи и већи - рекао је Харари.

Његова теза може да наљути присталице Брегзита, али Харари има и критике за либерале који сматрају да је референдум о изласку из ЕУ био катастрофа.

- Као особа која замишља да главобоља означава терминални тумор на мозгу, многи либерали се плаше да Брегзит и успон Доналда Трампа представљају крај људске цивилизације. Прво што треба да урадимо јесте да смањимо тон пророчанствима таме и да се пренесемо из стања панике у стање збуњености које је скромније и самим тимејасније - каже он.

Он такође тврди да неизбежно да ће човечанство научити да више сарађује, али је упозорио и на могуће "разоткривање" Европске уније и забрињавајуће импликације.

-Ако европски пројекат пропадне, то ће указати на то да вера у либералне вредности слободе и толеранције није довољна да реши културне конфликте света. Ако Грци и Немци не могу да се сложе око заједничке судбине и ако 500 милиона богатих Европљана не може да апсорбује неколико милиона осиромашених избеглица, које шансе људи имају да превазиђу много дубље конфликте који опседају глобалну цивилизацију. Рецимо да напредак вештачке интелигенције потпуно поремети глобално тржиште послова, то ће створити много веће социјалне и економске изазове него што су миграција неколико милиона људи у ЕУ или неких радника из Пољске и Румуније у Велику Британију - каже историчар.

Харари који предаје на Хебрејском универзитету у Јерусалиму, такође је критиковао израелски национализам и убиства палестинских демонстраната прошле недеље.

- Ако свака нација мисли дамо на себе, ко ће онда мислити о глобални проблемима. Не видим да Израел значајно доприноси супротстављању великим изазовима човечанства - каже он.

Харари у књизи највише истиче ЕУ као модел за то како се национални интереси могу уравнотежити и шта су све могуће последице, ако она пропадне.

- Након векова крвопролића, Французи, Немци, Италијани Британци су коначно направили механизам који обезбеђује хармонију на континенту - баца клип међу точкове те чудесне машине. Имамо глобалну екологију, глобалну економију и глобалну науку, али смо и даље заглавили са националним политикама. Да бисмо имали ефикасну политику морамо или да деглобализујемо екологију, економију и науку или да глобализујемо наше политике - закључио је историчар.

Прочитајте ОВДЕ сазнајте пет најшокантнијих српских теорија завере о Черчилу!

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Брегзит је Егзит за све нас.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА