Најновије

Убија нас осиромашнени уранијум и обогаћена багра

Србија је једна веома интересантна земља. Овде је свашта могуће, али ко би рекао да имамо људе који мртви хладни, без икаквог блама, са канала телевизија које имају националну фреквенцију, убеђује грађане како осиромашени уранијум не само да није штетан по здравље, него чак и благотворно делује.

Осиромашени уранијум (фото: public content)

Пише: Игор Станчић

Да расчистимо пар ствари око осиромашеног уранијума.  Осиромашени уранијум је радиоактивни елемент који настаје у фисионим реакторима током процеса производње електричне енергије. Време полураспада му је 4,5 милијарди година, то је отприлике старост планете Земље према модерној науци. Значи, да су нас бомбардовали првог дана постојања планете Земље, осиромашени уранијум би још био присутан и још би тровао. Стравичан податак над којим свако треба да се замисли.

На територију Савезне Републике Југославије је, према НАТО подацима, испаљено 31 000 пројектила од осиромашеног уранијума, а према подацима Војске Југославије 51 000.

Када се прерачуна просечна тежина пројектила пута број пројектила долази се до цифре која је много већа од цифре којом баратају наши медији и наши стручњаци и долази се до цифре коју сам сретао у руским медијима, од око 45 тона осиромашеног уранијума.

Није јасно одакле цифре од 15 тона које се ових дана помињу у медијима. Према спецификацијама америчке војске, авионска муниција од осиромашеног уранијума је у потпуности направљена од њега. Да ли неко покушава да умири јавност, или покушава сакрије величину злочина остаје ми непознато.

Разлог употребе осиромашненог уранијума поред чињенице да је јефтинији и доступнији од алтернативе, волфрама, који би Америка морала да увози из Кине је и тај што треба негде одложити сав тај нуклеарни отпад. Нпр. америчка војска је 6. маја 2014. понудила награду од 12 милиона долара ономе ко нађе начин да демилитаризује и ускладишти 78 000 неупотребљених пројектила од осиромашеног уранијума који више нису у употреби. Употреба на бојном пољу дође као практична и јефтинија алтернатива.

Италијански суд је пресудио у корист војника који су оболели од разних тумора, као и породица војника који су преминули у случају осиромашеног уранијума. Несрећни војници су били стационирани на Косову и Метохији и док је сва храна стизала из Италије, флаширану воду су набављали из неке локалне шиптарске фабрике. Оно што се тада није знало, а сада се зна, извор те воде је трајно затрован осиромашеним уранијумом.

Ја могу да схватим када као безопасан тај осиромашени уранијум представља амерички амбасадор Скот, они су нас и гађали тим осиромашеним уранијумом, али када то раде неки други човек мора да се запита у чему је цака.

Разне сподобе из тзв. невладиног сектора и представници тзв. "друге Србије" мало мало па причају о скоро па терапеутском својству осиромашеног уранијума. Само чекам дан када ће неко од њих да изађе пред камере и каже како враћа вид, ход и подиже мртве. Скоро као да је еманација Господа Исуса Христа, нека ми Бог опрости.

Да ли је стварно могуће да осиромашени уранијум има нека благотворна дејства. Можда ће вас изненадити, али јесте. Он има доказано благотворно дејство на џепове разних другосрбијанаца и рачуне њихових "невладиних" организација. Што више бране осиромашени уранијум, то више пара западне владе и Сорош стављају на њихове рачуне. Док осиромашени уранијум хара наше животе, њихове обогаћује.

Шта би требало држава да уради? Да донесе закон о страним агентима и да забрани финансирање из иностранства. Да спречи да такве сподобе имају приступ националним телевизијама и да провери како се финансирају и који су им извори прихода. Такође би могла да им омогући да се преселе на места која су затрована, или како они тврде, обогаћена тим осиромашеним уранијумом, па да тако могу да уживају у свим благодатима за које они тврде да их он изазива.

Ако већ не може да спречи да нас убија осиромашени уранијум нека барем спречи да нас та багра убија, јер што је рекла једна моја пријатељица у току разговора о овој теми:
"Убија нас осиромашени уранијум и обогаћена багра".

ОВДЕ погледајте мој претходни текст.

Извор: Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Сведочење у Хагу о осиромашеном уранијуму

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА