Најновије

АМЕРИЧКИ ПРОФЕСОР: Мир на планети зависи од тога хоће ли се ЕУ поводом Ирана окренути против Трампа!

Мир на Земљи зависи од тога хоће ли Европска унија иступити против непромишљених антииранских санкција САД – оценио је професор економије на Колумбија универзитета Џефри Сакс.

Трамп и ЕУ (Фото: Синхуа/Правда)

Амерички професор је то учинио у ауторском тексту написаном за Der Standard и позвао ЕУ да почне да води самосталну спољну политику.

Сакс је нагласио да одлука Доналда Трампа о иступању САД из `атомског споразума` са Ираном представља „претњу миру на Земљи“ и да безбедност Европе најдиректније зависи од тога да ли ће тај споразум бити сачуван или неће.

А да би био сачуван, потребно је – указао је Сакс – да ЕУ, Русија и Кина гарантују развој економских односа са Ираном.

Он је уверен да је у најбољем интересу ЕУ да се не потчини америчким екстериторијалним санкцијама, поготово што Трамп жели да свргне власт у Техерану.

Додатно је указао: „Трампу чини задовољство да срамоти европске лидере, а када им је лоше – то је његов тријумф. Међутим, ЕУ више није беспомоћна и у стању је да сачува споразум са Ираном. САД то могу осујетити само ратом против Техерана, што и јесте Трампов план, или екстериторијалним санкцијама“.

Сакс Бриселу отворено саветује да САД каже „тврдо не“, да се поводом споразума са Ираном обрати и међународној арбитражи и Генералној скупштини УН:

„Конфликт са Ираном је моменат истине. Европски лидери се још држе тако као да су Сједињене Државе заинтересоване за трансатлантско партнерство засновано на заједничким вредностима и стратегијама. Али, то, на жалост, није тако.“

Прочитајте ОВДЕ да ли због пузања до ЕУ Србија сме да угрожава договоре с Русијом?

Извор: fakti.org

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Еу постаје глобални лидер уместо Америке?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА