Најновије

СЕБАСТИЈАН КУРЦ СЕ УСПРОТИВИО МИГРАНТИМА: Треба их зауставити у северној Африци!

Аустријски канцелар Себастијан Курц сматра да агенција ЕУ за заштиту границе Фронтекс треба да добије нови мандат. Фронтекс би убудуће требало да делује већ у северној Африци, како би мигранте спречио да пређу преко Медитерана, рекао је Курц у интервјуу немачком дневнику "Велт ам Зонтаг".

Себастијан Курц (Фото: Синхуа/Правда)

Фронтекс, према његовим речима, треба да добије нови мандат, како би, уз сагласност трећих држава, то јест тамошњих влада, могао да делује на северу Африке.

Циљни датум 2027. када је планирано да Фронтекс има 10.000 службеника је, према аустријском канцелару, прекасно.

"Мора много брже да се то уради ако желимо илегалну миграцију делотворно да спречимо. Уз то Фронтекс треба да има јасан политички мандат који би службеницима омогућио ефективно да предузима потребне мере", нагласио је он.

Курц је истакао да је циљ да се "прљави пословни модел кријумчара заустави и спречи да бродови кријумчара уопште крену на опасно путовање преко мора".

Истакао је да Фронтекс треба илегалну миграцију да обустави на спољној граници ЕУ, да их снабдева и онда, у иделаним случајевима, врати у земље порекла или транзита.

Аустрија планира да смањи тензије унутар ЕУ

Курцу задаје бригу и актуелно унутрашње стање у ЕУ.

"Запад критикује исток, север југ и обратно. У ЕУ постоји све више схватање да неко треба другог да васпита", критиковао је он додајући да постоје и "дисциплиновани, који се плаше оних који не поштују буџетска правила".

Иначе, Аустрија од 1. јула преузима председавање ЕУ и, према речима Курца, планира да смањи тензије унутар ЕУ, те жели да буде градилац мостова између истока и југоистока.

Критички се Курц осврнуо и у вези са спољном политиком САД, која је, како каже, постала "непредвидива" Европљанима.

"Европа због тога мора бити јединствена", затражио је он додајући да је грешка што су САД иступиле из нуклеарног споразума са Ираном.

"Ми Европљани ћемо се наредних недеља заложити да спасимо договор са Ираном, све док се Иран буде придржавао споразума", најавио је Курц.

У Берлину хаос у најави, 10000 десничара протестује против Меркел, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Курц је пореклом из Бачке

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА