Најновије

27 ГОДИНА ДУГ СПОР: Постигнут коначан одговор, Македонија ће се убудуће звати....

Договореним именом двојице требало би да буде стављена тачка на овај 27 година дуг грчко-македонски спор.

Македонија (Фото: Јутјуб)

Република Северна Македонија је коначан предлог новог имена те бивше југословенске републике, о чему су сагласност постигли шефови дипломатија Грчке и Македоније, Никос Коцијас и Никола Димитров, објавио је портал Телма, позивајући се на дипломатске изворе.  

Очекује се, како се наводи, да споразум у 11 тачака сутра верификују премијери Грчке и Македоније, Алексис Ципрас и Зоран Заев, најпре у телефонском разговору, што би био увод за њихов сусрет у Преспи, где би споразум био озваничен.

Позивајући се такође на незваничне изворе, Телма пише да ће Македонија у јуну добити датум за почетак преговора о прикључењу ЕУ, са или без коначног споразума са Грчком.

Македонија ће, наводи се, отворити преговоре и без договора с Грчком под условом да се дијалог о имену оконча до децембра, с тим што би у септембру или октобру, према Телми, највероватније 8. септембра, био одржан референдум на којем би се и грађани изјаснили о новом имену.

Опозициона конзервативна грчка странка Нова демократија позвала је данас Ципраса да не пристане да Македонија добије унапред "зелено светло" за отварање преговора  са ЕУ и прикључење НАТО.

- Незамисливо је да Грчка, после успешних преговора, унапред положи оружје - рекла је портпарол Нове демократије Мариа Спираки.

Прочитајте ОВДЕ како ће мигранти променити мађарски Устав.

Извор: Танјуг
 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Малагурски: Македонско-грчки спор у 4 минута.

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА