Најновије

САРАДЊА МЕРЕНА МИЛИЈАРДАМА: Први пут у историји, Кина Јапану рекла "да"!

Кина се сагласила да Јапану први пут одобри инвестициону квоту у вредности 31,4 милијарде долара за куповину акција, обвезница и других хартија од вредности.

Илустрација (Фото: Паблик/Правда)

То извештава агенција Синхуа, наводећи да је то данас изјавио кинески премијер Ли Кећијанг. Квота је намењена улагањима у оквиру програма "Renminbi Qualified Foreign Institutional Investor", који је донет крајем 2011. како би се омогућило финансијским институцијама које послују на прекоморским тржиштима да тзв. офшор јуан користе за куповину хартија од вредности у континенталном делу Кине и за инвестиције на тржишту новца, преноси Ројтерс.

Народна банка Кине и монетарне власти Хонг Конга договориле су се 2010. године да ренминби (јуан), чије је трговање на валутнум берзама ван Кине било забрањено кинеским прописима о контроли капитала, буде доступан у Хонг Конгу, чиме су ударени темељи офшор јуан тржишта на којем страна физичка лица и корпорације могу слободно да тргују кинеском валутом.

Њихово учешће у трговању јуаном на берзама у континенталном делу Кине и даље је ограничено (осим за овлашћене стране институционалне инвеститоре). Кинески државни савет је навео у саопштењу, објављеном на својој интернет страници, да је премијер Ли на састанку с јапанским колегом Шинзом Абеом такође рекао да Кина има позитиван став према оснивању клириншке банке за трансакције у јуанима у Токију.

Кина ће потписати са Јапаном билатерални валутни своп аранжман, саопштила је јуче кинеска влада.

Прочитајте ОВДЕ зашто је Ким Џонг Ун изненада по други пут посетио Кину?

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Џон Боснић - Америка више није тако моћна, Русија и Кина су силе које долазе!

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА