Најновије

И ЗАПАД ЗАВИСИ ОД ЊИХ: Украјина даје услове Русима да би оставио тренутне тарифе за транспорт руског гаса!?

Украјински „Нафтогас“ спреман је да остави тренутне тарифе за транспорт руског гаса у периоду од 2020. до 2028. године... али..

Руски гас (Фото: Pixabay.com)

Како се наводи, комерцијални директор украјинског „Нафтогаса“ Јуриј Витренко је тај предлог већ послао челницима „Гаспрома“.

 

 

 

 

 

 

 

Уколико руски „Гаспром“ дâ сагласност да ће тим гасоводом слати најмање 110 милијарди кубних метара гаса годишње, као и да цена транзита у наредне две године буде већа за трећину.

Наиме, Кијев предлаже Русији две опције. Прва је да руски „Гаспром“ или његови клијенти узму у закуп украјински гасовод и у том случају би се приликом реализације свих уговора примењивало украјинско законодавство, које је, како тврде, у складу са енергетским законодавством ЕУ.

Друга опција, међутим, подразумева да Русија прода Украјини гас на источној граници земље, након чега би „Нафтогас“ транзит наплаћивао кроз маржу приликом продаје тог истог гаса руским клијентима на Западу, по узору на уговор са Шведском.

Када је реч о тарифама, Украјина сматра да нису довољно високе и инсистира да већ 2018. и 2019. године буду повећане за 33 одсто и то у оквиру тренутног уговора.

Прочитајте ОВДЕ ево зашто ће Европа и даље куповати руски гас.

Извор: rs.sputniknews

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Има ли Србија алтернативу за руски гас?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА