Најновије

ВУЧИЋ УПОЗОРАВА: Биће још жешћих напада на Косову, Албанци хоће да окупирају север

Председник Србије Александар Вучић упутио је данас јавну молбу међународним представницима да не само чују, већ слушају шта Албанци говоре, да добро разумеју њиихове поруке и спрече њихов евентуални покушај упада на север и даље нападе на српско становништво.

Упад РОСУ у Косовску Митровицу (Фото: Јутјуб)

Вучић је, у изјави новинарима, након учешћа на конференцији поводом покретања пројекта "Подршка жртвама и сведоцима кривичних дела у Србији", у организацији Мисије ОЕБС-а у Србији, рекао и да је смисао приче о енергетском систему, које помињу албански представници на Косову, да узму север под контролу.

Он је казао да не би било проблема у томе што је говорио Рамуш Харадинај да не зна или није прочитао Бриселски споразум, иако се ради о 15 тачака на једној страни, као и да одлично познају тај документ а неће да га спроведу у дело, већ чињеница да они то не говоре без знања западних ментора.

Вучић је подсетио да му нико није веровао када је говорио много раније да ће се држати Бриселског споразума као што се РС држи Дејтонског документа.

- Данас од Бриселског споразума беже Албанци. Нажалост не придржавју се ни они под чијим окриљем је склопљен. Не занима их примена. Србија је сваку тачку спровела у дело, која се односила на њене обавезе. Албанци једну једину, а реч је о 6 од 15, то јест 40 одсто, нису такли, није их занимала - критиковао је председник.

Подсетио је да је већ 20.априла, када су наводно кренули у примену, говорио да их то не занима.

- Знају то и њихови западни ментори и заједно са њима их баш брига што нису испунили. Приче да су забринути и да обе стране морају да испуне споразум, чувене синтагме које представљају еуфемизам за сопствену неодговорност, не могу више да слушам - поручио је он.

Како је навео, ни Харадинај, Арифи, ни Хоџај никада не говоре ништа сами.

- Неки други говоре кроз њих и преко њих. Зато ме брину инциденти које нисмо имали у том обиму у последњих пет година. Брину ме јер се плашим да ће бити још оштриијих и жешћих напада, а Србији су не захваљујући држави коју данас водим, већ ранијим владама прилично ускраћене могућности да на било кој нацицн реагује на КиМ - објаснио је он.

Вучић је, када је реч о захтевима да Србија испуни наводне обавезе из договора о енергетици, нагласио да не постоји никакав споразум у овој области.

- Они мисле да због пртиска који постоји од две западне земље морамо брже боље да дамо Газиводе и Валач. Њих само занима како да окупирају север - подвукао је он додајући да желе да узму и нашу електропреносну мрежу.

Вучић је подсетио да је приштинским властима нуђено заједночко управљање што су одбили.

Указао је да се Газиводе налазе на територији централне Србије и делом на територији Зубиног Потока, и да приштинске власти с тим у вези никада нису били заинтересовани да чују и слушају аргументе српске стране.

- Ми споразум о енергетици немамо. Они лажу и измишљају, и то раде отворено, нескривено - закључио је Вучић.

Вучућ треба да донесе одлуку у чијем интересу ради, а више о томе сазнајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Шта је била српска војска а шта је данас?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА