Најновије

БРИТКА САБЉА СЛОБОДНОГ НЕБА: Руски тешки ловац-пресретач МиГ-31БМ (ВИДЕО)

Посада се састоји од пилота и оператера наоружањем у задњој кабини, који управља радаром и наоружањем.

Кокпит МиГ-а (Фото: Јутјуб)

МиГ-31 постиже максималну брзину од 2.8 маха, а његов радијус дејства при надзвучној брзини износи 1.130 км, а на дозвучној брзини 2580 км. Његова јединствена способност ношења батерије ракета “ваздух-ваздух” домета 173 км издваја га од осталих авиона.

У периоду његове производње, у 60-им годинама, од авиона МиГ-31 очекивало се само једно – да заштити СССР од удара крстарећим ракетама са стратешких бомбардера и подморница из рејона крајњег севера и Далеког истока.

Кључни елемент МиГ-31 је систем управљања ватром РП-31 (Заслон, С-800), који у себи укључује радарску станицу 8БВ (Н007)- прву радарску станицу у свету са пасивном фазном антенском решетком, као и показивач 8ТК, систем обраде података АПД-518 и систем за пријем команди са земље 5У15К (Радуга-Борт-МБ).

Основна функција "Заслона" заокружена је могућношћу истовременог праћења 10 циљева и истовременог дејства по њих четири, без обзира на њихову позицију, тако да се један циљ може налазити у стратосфери, а други у атмосфери – ракете ће наћи оба циља. 

Посада се састоји од пилота и оператера наоружањем у задњој кабини, који управља радаром и наоружањем. Ракета П-33 има домет од 104 км, а њена модификација П-33Ц ("изделие 520") опремљена је и нуклеарном бојевом главом. П-33 је дизајнирана за МиГ-31 и ниједан други авион је не може користити.

 

МиГ-31БМ

У првој половини 2000-их година, ВКС Русије запослиле су РСК "МиГ" радом на модернизованој варијанти Миг-31БМ са побољшаним радаром и ракетама. Први модернизовани МиГ-31БМ (борт 58) полетео је у септембру 2005. године и отпремљен је на испитивања у Ахтубинск у децембру исте године. За њим је уследила друга машина (борт 59) и трећа (борт 60).

Основни циљ модернизације МиГ-31БМ огледа се у могућности примене нових ракета, као и доради радара на рачун увођења нових режима и повећања домета. Нови систем управљања ватром "Заслон-АМ" (С-800АМ) укључује модернизовану радарску станицу 8БМ са новим процесором "Багет-55-06", који је заменио стари "Аргон-15А". Са друге стране, радар је сачувао пасивну фазну антенску решетку.

Очекује се да ће у следећој етапи модернизације МиГ-31БМ добити ракете средњег домета Р-77-1 и К-77М. Авион ће моћи да носи четири такве ракете на подкрилним пилонима, а ако погледамо мало даље у будућност, МиГ-31 ће можда добити и ракете "изделие 810", којима ће бити опремљени авиони Су-57, а биће обновљен и софтвер радарске станице "Заслон" и вероватно инсталиран нови систем управљања ватром КСУ-31.

Извор: ФБ страница Комплетно Руско наоружање и разна оружја широм света

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА