Најновије

ДАЧИЋ: Ево због чега је важно проширење ЕУ!

Потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић изјавио је да је политика проширења Европске уније представља један од најважнијих инструмената ЕУ, не само у стабилизацији региона и помоћи постизању економског просперитета, већ и постизању стабилности и безбедности ЕУ као целине.

Дачић (Фото: Јутјуб)

- То је, надам се, недвосмислено потврђено још једанпут на недавно окончаном Самиту у Софији чињеницом да је пуноправно чланство у ЕУ једина стратешка опција за партнере на Западном Балкану - рекао је Дачић на годишњем састанку министара иностраних послова држава чланица Централно-европске иницијативе (ЦЕИ) који се одржава у Сплиту.

Министар је истакао да се Србија показала као равноправан и поуздан партнер ЕУ у претходним годинама изразивши задовољство што је то препознато, имајући у виду значајну политичку посвећеност која је у то уложена. Према његовим речима, Србија је посвећена процесу приступања ЕУ, у оквиру којег је до сада отворила 12 преговарачких поглавља и циљу да их отвори што више у што краћем времену, како би целокупан државни апарат мога да буде усредсређен ка кључном и јединственом циљу, а то је пуноправно чланство у ЕУ.

- Стопа незапослености је смањена са готово 26 посто на данашњих 13, а незапосленост међу младима са 51 на 33 процената. Сви се у региону суочавамо са "одливом мозгова", али очекивани економски раст за наредни период и планиране стране инвестиције, створиће, можемо бити сигурни, и могућности за запошљавање, нарочито младих - напоменуо је Дачић.

Он је истакао да у пружању доприноса јачању регионалне сарадње, Србија посебну пажњу придаје активностима у оквиру такозваног "Берлинског процеса”, напомињући и да се најозбиљније припрема за предстојећи Самит у Лондону, који ће поред, како је навео, већ уходаних тема, покренути и питање безбедности, и регионалну повезаност у том смислу.

Осврнуо се и на питање безбедности, указујући да су "напуштање мултилатерализма, сукоби на границама Европе, јачање десничарских покрета, популизма и општа радикализација и банализација политичке сцене, тероризам који и даље опстаје и поред пораза Исламске државе, миграције, излазак Уједињеног Краљевства из ЕУ, само неке од опомена које подсећају на неопходност да Европа и Европска унија јачају и уједињују се, како би оствариле заједничке интересе на континенту и према спољном свету". Што се тиче миграција, Дачић је указао да се криза понавља, не у истом обиму, нити истог интензитета, али са новим таласима, рутама и изазовима.

- Без обзира на друге формате и организације, ЦЕИ је успела да остане актуелна. Србија и њене институције, на локалном нивоу, универзитети, НВО сектор, препознали су у пуном обиму капацитете фондова и позива за сарадњу који долазе из ЦЕИ. Потврда великог интереса Србије лежи у чињеници и да је, на управо завршеном позиву ЦЕИ за програм активности за сарадњу, Србија доставила највише пројектних предлога (21) - напоменуо је Дачић.

На крају говора изразио је жаљење због, како је навео, последње одлуке Аустрије.

- Поштујући свакако и не улазећи у разлоге који су Владу у Бечу определили у том смислу, желео бих да укажем на велики допринос Аустрије, у самој Иницијативи, али и шире, дугогодишњим познавањем и искреном подршком коју је, заједно са Италијом, увек исказивала нашем региону. Надам се да ће, када се стекну услови за то, бити снаге и интереса да се ова одлука можда и ревидира - закључио је шеф српске дипломатије.

На данашњем протесту против поскупљења горива полиција спречила блокаду Газеле, има и приведених! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Танјуг

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Ивица Дачић: Не рушите стара пријатељства због нових!

 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА