Најновије

МОЖЕ ДА ВАС УБИЈЕ: Сви волимо ових 6 намирница јер мислимо да су здрави, али никако их не једите јер су сами отров!

Бил Марлел је адвокат али је 20 година проверовао утерујући парнице због тровања храном. Он неку храну апсолутно никад не једе. Чувен је по томе што је у каријери изборио 600.000 долара одштета у користи клијената који су блаже или теже или и фатално страдали од неисправне хране. Па кад он каже да се одређени ризик не исплати, онда му треба веровати.

Илустрација (Фото: pixabay)

Следи попис шест ствари с којима се није за играти.

1. Непастеризовано млеко

У САД-у само од 1998. до 2011. било је 148 епидемија тровања повезаних с употребом непастеризираног млека и производа од њега. О каквом је великом ризику реч показује и то што заправо јако мало људи пије такво млијеко, а истовремено је оболелих било тако много у тако релативно кратком времену. Можда тек нешто мало мањи ризик лежи у непастеризираном соку. 

2. Сирове клице из семенки

Некуване или лако куване регистроване су као узрок нешто више од 30 великих бактеријских епидемија у САД-у од средине 90-их. Пре неколико година једну велику и гадну доживела је и Европа. Углавном је реч опет о салмонели и ешерихи коли. И сваки пут је било сасвим довољно ако су већ и семенке, које год биле, бивале заражене бактеријама.

3. Крваво месо

Сви његови одресци које је јео у последњих 20 година били су добро печени. И то зато што свака бактерија која се иначе нађе на површини, па је убије и припремање одреска који је изнутра крвав, врло је вероватно да је продрла и дубље. Не припремајте месо тако да ризикујете салмонелу, а потом и све друге бактерије.

4. Унапред опрана или резана салата или воће

Ову категорију Марлел "избегава попут куге". И то зато што год се храна више обрађује, реже, што год пролази кроз више руку, постројења, већа је шанса да ће успут нешто покупити. Он купује неопрано, недирнуто воће и поврће, у малим количинама, које ће појести за три или четири дана највише. Све како би смањио ризик од листерије, смртоносне бактерије која се развија на температурама фрижидера.

5. Сирова или недовољно кувана јаја

Сваки пут кад год дође до епидемије салмонеле, призори су гадни, људи се језиво муче, неки не преживе. У епидемији из 2010. оболело је пријављених 2000 људи. Марлел сматра да је опасност данас пуно мања него 90-их. Али он јаја једе искључиво добро печена или добро кувана.

6. Европска остига 

Марлел каже да је у последњих пет година видио више тровања шкољкама него у последњих 20 година. Разлог је начин на који се шкољке хране. Оне филтрирају воду, па ако се у њој налази нека бактерија, филтрират ће и њу. А ако она у њој и остане, па ако је шкољка сирова и још се бактерија пробије у пробавни сустав човека, онда... Уз климатске промене и све топлије воде овакви су случајеви све чешћи.

Зашто треба да једете сланину прочитајте ОВДЕ.

Извор: express.hr

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Храна за здраво срце

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА