Најновије

Шта то Америка планира са Русијом у Украјини

Пребацивање пет америчких авиона за танковање горива у Украјину потврђује најгоре слутње да је планирана велика провокација усмерена на Русију.

КЦ 135 Страторанкер (Фото: Јутјуб)

Сједињене Америчке Државе су у Украјину пребациле пет америчких авиона КЦ-135 „стратотанкер“, који служе за допуну горива стратешким бомбардерима док су у небу. Док ваздушне снаге америчке војске у Европи то правдају повећањем безбедности америчких савезника у Источној Европи, руски политиколози сматрају да је реч о провокацији и да ови потези потврђују и најгоре слутње.

Авиони су пребачени у Лавов из више база у Америци и Великој Британији, а паралелно је стигло и 150 људи, што посаде, што техничких лица.

Реч је о базама РАФ „Милденхал“ у Великој Британији, Маконел у Канзасу, Бел ер форс у Калифорнији, као и база Националне гарде САД из Илиноиса.

Главни циљ размештања ових авиона је део америчке стратегије о заштити европских савезника, јачању безбедности у Источној Европи и јачању војне сарадње међу чланицама НАТО-а и партнерима, наводи се у саопштењу прес-службе ваздушних снага америчке војске у Европи.

Од почетка војне операције у Донбасу, Американци редовно пружају војну помоћ Оружаним снагама Украјине, у вредности од неколико милиона долара. Украјинске војне и специјалне службе добиле су не само оклопна возила, дронове, радарске системе и опрему, већ и смртоносно оружје. Вашингтон је одобрио испоруку аутоматских снајперских пушака „Барет“ М107А1, а испоручени су и противтенковски системи „Џавелин“, иако је забрањено да се користе у југоисточном делу земље.

У мају је објављено да је само ове године Украјина добила од САД, Литваније, Велике Британије и Канаде смртоносног оружја и других војних средстава у вредности већој од 40 милиона долара.

Војно-политички коментатор Алексеј Подберјоскин каже да последњи случај са авионима има два објашњења. Прво је формално и повезано је са НАТО маневрима који се дешавају у Украјини. Друго објашњење је много важније и тиче се америчког плана о интеграцији Украјине у НАТО.

Директор Фонда за прогресивну политику Олег Бондаренко сматра да пребацивање у Украјину војних „стратотанкера“ говори о томе да се спремају провокације против Русије.

„Ова чињеница показује да су, нажалост, и најгоре слутње потврђене — у Украјини је планирана велика провокација, која ће очигледно бити усмерена против Русије. Биће усмерена на то да се Русија гурне у отворени рат у Украјини“, сматра политиколог.

Експерт истиче да Кијев има пуну подршку Америке.

„Американци су овде потребни као спољни фактор који би потврдио те или друге акције. Очигледно је да Кијев сам по себи вероватно неће предузимати одлучну акцију ако иза њега не стоји ’ујка Сем‘. Очигледно је да је ’ујка Сем‘ одлучио да их подржи, укључујући и војне посматраче“, рекао је Олег Бондаренко.

Руски војни експерти такође наводе да је пребацивање стратешких бомбардера из САД у Украјину веома скупо задовољство. Како су прецизирали, један сат лета кошта око 50 хиљада долара.

Стручњаци постављају реторичко питање: због чега Американци троше огроман новац?

„Ми знамо одговор на то питање: како би што више забиберили Русији“, кажу руски аналитичари.

Они оцењују да је једино право решење за ситуацију у Украјини — политички компромис и поштовање Минског споразума, без обзира на то колико руководство у Кијеву наоружава своју војску.

Украјинске снаге увежбавају напад на Донбас, више о томе ОВДЕ.

Извор: rs.sputniknews. com

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

КЦ 135 Стратотанкер пуњење у ваздуху

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА