Најновије

ВУЧИЋ ШОКИРАО ИЗЈАВОМ! Односи са Немачком у прошлом веку били "динамични"?! (ВИДЕО)

Председник Србије Александар Вучић приликом постављања камена темељца за нову зграду Амбасаде Немачке рекао да су односи Србије и Немачке у прошлом веку били "динамични". Он је овом приликом позвао званични Берлин да, пре него што доноси одлуке о Србији, саслуша шта Београд мисли и жели.

Александар Вучић (Фото: Синхуа/Правда)

Вучић је то рекао у обраћању на свечаности полагања капсуле у темеље нове зграде Амбасаде Немачке у Београду.

Председник Србије је изразио наду да ће Европа оставити отворена врата за Србију.

Истакао је да Србија жели да буде чланица ЕУ, али и да исто тако жели да покаже одлучност у мењању себе и сопствених навика и односа према будућности, што је, истакао је, кључно.

Указао је да је најлакше да се осврћемо на теме из прошлости, када говоримо о будућности, али је неопходно, према његовим речима, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо о деци и да знамо да рад доноси најбољи резултат.

Вучић је рекао да би могао (изасланику немачког Министарства за европске послове Кристијану) Хелбаху, када прича о владавини права, да каже да су у многим областима и неке чланице ЕУ на нижем нивоу од Србије, па и у економији. Али то, истакао је, није нешто чиме бисмо морали да се хвалимо, нити би то био задовољавајући ниво.

"Морамо себе да мењамо, поправљамо, да унапређујемо ситуацију у Србији, да размишљамо о својој будућности", истакао је Вучић. Објаснио је да кад каже да мењамо себе мисли на то да ћемо имати још једно два три пута повећање пензија и плата, захваљујући дисциплини и одговорности државе, али да имамо свест о томе да после та три повећања неће бити новца, нити ће нам пасти с неба, ако не будемо више радили.

Мораћемо, каже, да радимо више, да би зарадили више новца, да не да тражимо изговор у неком другом, да не мислимо да можемо неодговорно и лагодно да живимо. "Кад то променимо, бићемо једна од најуспешнијих нација у ЕУ, где год да будемо", рекао је Вучић.

Надамо се, каже, да ће ЕУ оставити врата отворена за Србију, јер ми желимо да будемо део ЕУ, али морамо и да покажемо одлучност у мењању себе и сопствених навика. "Да побегнемо од завереничких теза и тема, да размишљамо како да променимо земљу, да размишљамо за децу и да знамо да рад доноси најбољи резултат", приметио је.

Зато верује да ће нова зграда амбасаде Немачке бити сведок улоге Немачке у Србији и како је протеклих година промењена, те како је Немачка пре две године била други спољнотрговински партнер Немачке, раније шести..

"А сада је први и нико то не може да промени наредних 20 година", каже председник Србије. Зато су нам, каже, потребни мир и стабилност, договор с комшијама и поштовање, као и договор са онима са којима годинама нисмо озбиљно разговарали, већ само зато што смо били притиснути.

"Морамо да саслушамо друге, као и што морамо да замолимо друге да саслушају нас. Пре него сто доносите одлуке о Србији, ако ништа друго, молимо вас да покажете такво поштовање према Србији да желите да саслушате шта Србија мисли и жели, а одлука је, наравно, на вама", закључио је Вучић.

Уверен је да ће нова зграда немачке амбасаде бити "сведок важних разговора о будућности Србије, у којој Немачка игра једну од кључних улога".

Вучић је рекао да су односи две земље били динамични, са успонима и падовима у прошлости, али и да су уз међусобно разумевање унапређени, те да су у савременој историји на највишем нивоу, квалитетни и садржајни.

Посебну захвалност упутио је канцеларки Ангели Меркел за то што је својом одговорношћу, озбиљношћу и посвећености допринела развоју региона, а нарочито покретањем Берлинског процеса, који Србија свесрдно подржава.

Најавио је да ће ускоро присуствовати отварању велике немачке фабрике у Крушевцу, која ће запослити 2.500 радника, на шта се у том граду чекало деценијама. „Спремни смо за јачање и унапредјење свеукупне сарадње са Немачком. Захвални смо Немачкој на подршци на наше европском путу. Србија је уложила велике напоре на том путу, показала озбиљност и одговорност у решавању проблема. Није све на нама на том путу, али оно што морао да урадимо, урадићемо због себе", казао је он.

Председник Србије је, заједно са немачким амбасадором Акселом Дитманом, градоначелником Зораном Радојичићем и изаслаником немачког Министарства спољних послова за Југоисточну Европу Кристијаном Хелбахом, положио у темеље нове зграде временску капсулу, на коју су, поред данашњег датума, утиснуте речи на немачком: "Полагање камена темељца - Немачка амбасада Београд, изградња нове зграде". Нова зграда Амбасаде Немачке налази се на старој адреси, Кнеза Милоша 74-76, а рок за завршетак радова је 2020. година.

После оваквог скандалозног “гафа” заиста је крајњи моменат да председник Вучић промени аутора својих говора.

Вук Јеремић је данас изнео шокантне оптужбе на рачун председника Србије, више о томе ОВДЕ.

Извор: Танјуг/Правда

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА