Најновије

КИМ ЏОНГ УН: Хоћете денуклеаризацију? Може, али под једним условом...

Неколико сати након потписивања историјског споразума са америчким председником Доналдом Трампом, севернокорејски лидер Ким Џонг Ун формулисао је услов за испуњење захтева за одрицање од нуклеарног наоружања.

Ким Џонг ун (Фото: Јутјуб)

“Денуклеризација” ће зависити од престанка непријатељстава, о чему треба да се договоре обе стране, рекао је Ким према информацијама званичне корејске информативна агенција КЦНА.

- Ким Џонг Ун је изјавио да је за постизање мира и стабилности на Корејском полуострву неопходно да обе државе прекину да се боре једна против друге - известила је КЦНА у среду.

Ким је истакао да обе земље треба да донесу “храбре одлуке” за престанак узнемирујућих и непријатељских војних акција уперених против оне друге. Осим тога, неопходне су “правне” и “институционалне” мере које ће гарантовати престанак непријатељстава.

Агенција наводи да је Ким прихватио Трампов позив да посети Вашингтон и позвао америчког председника у Северну Кореју. Како се наводи, самит у Сингапуру представља “радикални преокрет” у односима две земље.

Севернокорејски државни медији оцењују самит као успех режима. Агенција КЦНА наводи да је Трамп најавио прекид заједничке маневара са Јужном Корејом, да ће гарантовати безбедност Северној Кореји и укинути санкције, уколико се односи побољшају. Сам Трамп је рекао новинарима да је за укидање санкција, али да се то неће десити одмах.

Амерички председник је обасуо Кима хвалоспевима на Твитеру и захвалио му на “храбром првом кораку у нову светлију будућност” за сопствени народ. Према Трамповим речима, самит у Сингапуру допринео је спречавању “нуклеарне катастрофе”.

- Нема ракетирања, нуклеарних тестова и истраживања - написао је Трамп.

- Хвала председнику Киму, наш заједнички дан је био историјски!

С друге стране, јапански министар одбране Ицунори Онодера означио је војно присуство САД у Јужној Кореји и заједничке маневре као значајне за безбедност у источној Азији и да о томе треба да се договоре Јапан, САД и Јужна Кореја. Како је рекао, његова земља ће и даље учествовати у маневрима са САД и ширити одбрану ради заштите од могућих ракетних напада и Северне Кореје.

Стижу прекаљени Асадови савезници, спремају се да сатру Исламску државу за сва времена! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: derstandard.at, Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА