Најновије

НЕСАЛОМИВ: Блумберг пише: Путин организоваo Светско првенство упркос америчким санкцијама

Очекује се да ће Светско првенство у фудбалу привући милионе навијача. Да би се припремила, Русија је потрошила више од 11 милијарди долара на инфраструктуру, укључујући новац који је утрошен за изградњи, реновирање и припрему 12 стадиона и 13 главних аеродрома.

Владимир Путин (Фото: Kremlin.ru)

Од ових 25 објеката, најмање 12 је повезано са људима или компанијама које су сада под санкцијама САД-а. Оваква инфраструктурна побољшања кључна су за успешну спортску понуду, и превазилазе било какву краткорочну потрошњу и туристички су подстицај. Навијачи и тимови неће кршити никакве санкције долазећи на шампионат, али на карти испод може да се види веза између ентитетима који су сада под санкцијама, а који су били укључени у радове везане за организацију Светског првенства.

Тринаест руских појединаца и фирми, које су учествовале у припремама Светског првенства налази се Специјалној листи држављана и блокираних особа у САД-у (скраћено СДН) у протеклих четири године, а везано за војну интервенцију Русије у Украјини или њено наводно мешање у америчку председничку изборну трку. Због санкција, њихова имовина је блокирана и странке у САД-у углавном не могу да послују са њима. Најзначајнији су руски шести најбогатији човек Виктор Векселберг, који контролише аеродроме у четири града где се одигравају мечеви Светског купа, преко своје Renova group plus плус Генади Тимошенко, једанаести најбогатији човек у земљи, који је помагао изградњу Низњy Новгород и Волгоград стадиона. Московски Шертметјево и Внуково аеродроми и стадион Спартак, такође, су повезани са лицима и ентитетима наведеним у СДН-у.

Од компанија које су под санкцијама најистакнутији је државни Газпром, највећи светски извозник природног гаса и једини руски партнер ФИФА за Светски куп. Стадион Саинт Петерсбург, такође познат и као Зенит Арена, сређен је уз подршку Газпрома, у склопу уговора о концесији.

На крају, постоји осам моћних руских бизнисмена који до сада нису били санкционисани, а налазе се на списку који амерички трезор објавио у јануару 2018. године као потенцијалне циљеве за ограничења према закону из 2017. године. (Извештавање је касније показало да је велики део имена са ове листе уствари скинуто са Форбсове листе најбогатијих људи). Посебно занимљиво је име програмера Арас Агаларов, чији је Crocus Groop помогао изградњи два стадиона на Светском првенству, а који је 2013. угостио Доналда Трумпа и његову Мис Универзума у Москви.

Прочитајте ОВДЕ каква се то провокација догодила на почетку Светског првенства, а у питању је Кијев.

Извор: Bloomberg 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Први човек британске дипломатије Борис Џонсон сасвим недипломатски упоредио је Олимпијаду 1936. и Мундијал 2018. године. Какве су реакције Русије а какав предлог стиже из Србије?

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА