Најновије

Светско првенство 2018: Да ли нам историја открива победника?

Ко ће победити овог лета у Русији? Анализом статистике претходних турнира, предвиђа се нови шампион.

Светско првенство почиње данас (Фото: Јутјуб)

Тридесет две земље, један победник. 

Али како се може предвидети који тим ће подићи пехар Светског првенства 15. јула? 

Анализом трендова, статистике и образаца са претходних турнира, Би Би Си Спорт елиминисао је 31 земљу и предвидео новог светског шампиона. 

Ево које ствари победници Светског првенства 2018. морају да ураде... 

Да буду носиоци група

Откада се Светско првенство проширило на 32 екипе 1998. године, сви шампиони били су носиоци група. Заправо, последњи пут када победници нису били носиоци групе било је 1986. године, када су Дијего Марадона - и његова "божја рука" - довели Аргентину до трофеја. Једним потезом смо искључили 24 екипе и остало нам је осам.

Да не буду домаћини

Русија има предност због традиције дуге 44 године, по којој су домаћини уједно и носиоци групе. Да није домаћин турнира, Русија не би била међу првих осам јер се тренутно налази на 66. месту у свету. 

Ипак, организовање Светског првенства не значи и пут до успеха као што је то некада био случај. У првих 11 турнира, од 1930. до 1978. године, домаћини су пет пута били победници. Од тада, на последњих девет турнира, домаћини су славили само једном - и то Француска 1998. године. 

Иако није било вероватно да ће Сједињене Државе, Јапан, Јужна Кореја и Јужна Африка освојити турнире када су били домаћини, то није помогло ни Италији 1990. године, Немачкој 2006. године, а ни Бразилу пре четири године.

Да играју чврсто

Од 1998. године, ниједна од пет екипа које су освајале првенство није примила више од четири голова на седам утакмица. 

Од тимова који су нам остали, Пољска је током квалификација имала најслабију одбрану - 1.4 примљених голова по утакмици. 

Немачка и Португал примили су 0.4 по утакмици, Белгија и Француска 0.6, Бразил 0.61, док је Аргентина примила 0.88 голова по утакмици.

Да буду из Европе

Победници Светског првентсва су увек долазили из Европе или Јужне Америке. Европским екипама једно време није ишло најбоље, али победом Шпаније у Јужној Африци и тријумфом Немачке у Бразилу тренд је настављен. 

Првенства одржана у Европи, са друге стране, готово увек освајају домаћини. Од 10 турнира одржаних у европским земљама, само један је освојио аутсајдер - и то 1958. године када је Бразил славио у Шведској.

Да имају најбољег голмана

Помислили бисте да се Светска првенства освајају захваљујући онима који дају голове, али од 1982. године у саставу победничког тима само је два пута било и Златне копачке - Роналдо из Бразила 2002. и Давид Виља из Шпаније 2010. године. 

Од голмана у тимова који су нам остали, није тешко замислити да ће било ко између Мануела Нојера (Немачка), Уга Лориса (Француска) или Тибота Куртое (Белгија) бити проглашен за најбољег голмана ове године. Није баш изгледно да ће Руи Патрицио из Португала ове године освојити Златне рукавице.

Да имају искуство

Победничке екипе светског првенства временом постају све искусније - тренд који је почео када су финала проширена на 32 тима 1998. године. 

Тада је шампионска екипа Француске у просеку имала 22.77 одиграних међународних утакмица по играчу. Пре четири године, Немачка је имала 42.21 утакмица по играчу у просеку. Између та два турнира дошло је до постепеног пораста - Бразил је 2002. у просеку имао 28.04 утакмица по играчу, Италија је 2006. имала просек 32.91, а Шпанија је 2010. године имала 38.30. 

Када погледамо коначне спискове преостала три тима видимо да је француски просек пао на 24.56, док је Немачка на 43.26, а Белгија на 45.13 утакмица по играчу.

Да не бране титулу

Светско првенство је тешко одбранити. Од када је Бразил освојио турнирир за турниром 1958. и 1962. године, ниједан тим то није успео два пута за редом. 

Заправо, од 13 шампиона који су бранили титулу, само двоје је прошло четврт финала - Аргентина 1990. године и Бразил 1998. године, мада је Бразил 1974. године завршио на четвртом месту када је било две групне фазе, па финала. У последња четири турнира, они који су бранили титулу били су елиминисани у групним фазама у три наврата. 

Немачка има сјајан педигре Светског првенства. У последњих девет турнира - укључујући и три наступа као Западна Немачка - два пута су освајали, још три пута играли у финалу, а два пута су турнир завршили као трећепласирани. 

Ипак, када је у питању поновна победа у Русији, историја није на њиховој страни. 

Тако да, то је то. Белгија ће освојити Светско првенство. Ако неко други не освоји. Што је такође могуће... 

Где ћете моћи да пратите све утакмице Светског првенства на великом видео зиду у Београду прочитајте ОВДЕ.

Извор: BBC News 

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

11 играча који нећете гледати на првенству у фудбалу

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА