Најновије

"Србија на мети страних служби"

Србија је на мети обавештајних служби шездесетак земаља, које су створиле агентуру спремну за субверзивна дејства, ласнирање лажних вести и узнемиравање јавности, оцењује професор Милан Мијалковски.

Ешалон (фото: pixabay)

Мијалковски сматра да све што се дешава у Србији може да се посматра кроз неки унутрашњи разлог, али да то треба довести у контекст са интересима страног фактора.

Некадашњи декан Факултета безбедности каже да ситуацију у Србији и региону треба посматрати кроз систем спојених судова и указује на оштру сукобљеност у овом региону геополитицких интереса најмоћнијих сила света - САД, Русије и Кине, Турске као регионалне силе, али и транснационалног.

Свему треба додати, према његовим речима, и "агресивни наступ" запада, пре свега ЕУ, у погледу КиМ.

На основу искуства и дугогдишњег праћења ситуације, Мијалковски каже да Србију "истражују" обавештајне службе шездесетак земаља.

- Имајући у виду да то чине скоро три деценије, то значи да су оне створиле такве позиције, такву агентуру од утицаја у Србији која је спремна, оспособљена, школована да изводи разноврсна субверзивна дејства, почев од група за притисак, лансирања којекаквих лажних вести, узнемиравања јавности. Њихове могућности су респектабилне и стално се оснажују разним активностима, пре свега тајним, али и јавним - оцењује Мијалковски.

На питање шта им је главни циљ, он одговара да желе да принуде Србију на што хитније признавање лажне државе Косово.

- Како отпор према таквом њиховом циљу јаца, треба оцекивати да ће они појачавати разноврсне притиске. Мислим да тако треба гледати на актуелну безбедносну ситуацију и перспективе - оцењује Мијалковски.

ОВДЕ погледајте шта је рекао Боснић о власти и Косову и Метохији

Извор: Политика

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Протести у Лазаревцу против Вучића 

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА