Најновије

Док Србија и цео свет гледају у Калињинград због фудбала, Путин ту крије опасне тајне (ФОТО/ ВИДЕО)

Један од стадиона на којима се одржава Светско првенство у фудбалу и место где ће српска репрезентација играти следећу утакмицу са Швајцарском, налази се у руској енклави Калињинград, која је позната још по нечему.

Илустрација (Фото: РИА)

Према писању Федерације америчких научника (ФАС), која је објавила сателистске слике, Русија је унапредила и надоградила бункер у којем складишти нуклеарно оружје у Калињингарду.

У питању је најновији знак усредсређености Москве на трку у наоружању и одмеравању снага са Северноатлантском алијансом (НАТО), наводи се у извештају ФАС.

У протеклих неколико месеци, у енклави између Пољске и Литваније су ископани нови нивои складишта за оружје и затим су прекривени новим бетонским кровом.

- Виде се трагови који указују да је то типично руско складиште за нуклеарна оружја. Виде се добро чувани спољни периметри и ограде од више слојева. Сами бункери имају троструке ограде око себе. То су типичне одлике које смо виђали код свих других складишта нуклеарног оружја у Русији - рекао је Ханс Кристенсен, директор пројекта који се бави прикупљањем информација о нуклеарном оружју у ФАС.

Рад на бункеру је почео 2016. године.

- Ради се о локацији коју надгледамо већ неко време и било је ту изградње, али не овако драматичне. Ово је први пут да смо видели како је један од нуклеарних бункера ископан и, чини се, реновиран - рекао је Кристенсен.

Како је он рекао, слике не доказују да се тренутно налази нуклеарно оружје у Калињинграду, али да се ради о "активној локацији".

Он је изјавио да није јасно да ли Русија жели ускоро да ту смести неке нуклеарне бојне главе и да можда зато припрема складиште.

Калињинград се тренутно налази у центру пажње света као једна од локација где се одржава Светско првенство у фудбалу. Оно представља једну од најбитнијих војних локација у Путиновим напорима да се супростстави ширењу НАТО.

У јануару руска војска је најавила да је изградила неопходну инфраструктуру како би у њој сместила покретни систем за пројектиле "Искандер М" способне за ношење конвенционалних и нуклеарних бојевих глава на даљину од око 500 километара.

САД су рекле да, због њиховог домета, "Искандери" представљају кршење споразума из 1987. године.

Калињинград је такође и база руске балтичке флоте.

За разлику од НАТО, руска војска, а нарочито морнарица је одржала многе своје оружане системе способне за спровођење нуклеарних напада, а ту су пројектили за напад на бродове, па и системи противваздушне одбране.

Како су тензије са Западом ескалирале због сукоба око Украјине и Сирије, Владимир Путин се све више усредсређује на нуклеарни арсенал.

У марту ове године је свету представио нова оружја за која тврди да могу да победе све врсте одбрана које имају војске на Западу.

Кристенсен је рекао да је нејасно какве врсте бојевих глава, реновирани бункер у Калињинграду треба да чува, али је он много ближе поморској бази, него бази са ракетама која се налази у унутрашњости енклаве.

Америчка војска признала да не може да заштити САД! Више о томе читајте ОВДЕ.

Извор: Блиц

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА