Најновије

У СИРИЈИ ИХ РУСКИ ТАЈФУН ОДУВАО: Француске снаге улазе у Јемен …

Француске специјалне снаге су присутне на терену у Јемену, у подршци војној операцији под вођством Саудијске Арабије у лучком граду Ел Худаида.

Илустрација (Фото: imgarcade. com)

Извештај у часопису Ле Фигаро у суботу навео је два војна извора, али није пружио никакве додатне детаље, јер је Саудијска Арабија тврдила да су снаге под њиховом командом ушле на аеродром у Ел Худаиди.

Густо насељени приморски град је последња хуманитарна сламка спаса у земљи растрзаној ратом, одговорној за живот око 8,4 милиона људи.

Студент који живи у близини луке рекао је за Ројтерс:

“Људи су уплашени. Ратни бродови су застрашујући, а ратни авиони стално прелећу изнад главе… Људи беже из града на село, али за оне који немају рођаке тамо или новца, бекства нема.“

Француска, заједно са САД и Британијом, подржава Саудијску Арабију у сукобу у Јемену и обезбеђује оружје и Саудијској Арабији и Уједињеним Арапским Емиратима.

Прес ТВ извештава: Министарство одбране Француске је у петак саопштило да је Француска проучавала могућност спровођења операције уклањања мина како би омогућила приступ у Ел Худаиду након што Саудијска Арабија и УАЕ заврше своје војне операције.

Министарство је нагласило да Француска у овој фази није имала никакве војне операције у региону Ел Худаида и није била део саудијске офанзиве.

Међутим, хутски портпарол Мухамед Абулсалам је рекао да су британски и француски ратни бродови у приправности на западној обали Јемена за покретање ракетних и ваздушних напада.

Абдулсалам је за телевизијску мрежу на арапском језику ал-Масирах рекао да је напад у Ел Худаиди америчко-британска операција јер агресорске државе – Саудијска Арабија и УАЕ – нису у стању да покрену такву кампању.

Слична ситуација се догодила у Сирији где је ова америчка коалиција изгубила рат са сиријском армијом потпомогнутом руским снагама. Снаге које је подржавала ова коалиција збрисане су из Сирије.

Абудлсалам је такође поздравио контранападе Хута против агресора које спонзорише Запад.

“Непријатељи, који нису посвећени моралним вредностима, нису успели да остваре своје циљеве на западној обали Јемена и стога су прибегли психолошком рату,“ додао је он.

Напад је покренут у среду упркос упозорењима УН-а да би то погоршало хуманитарну кризу осиромашене нације.

Више од 70 одсто јеменског увоза пролази кроз луке у Ел Худаиди, а борбе су подстакле страхове УН-а о хуманитарној катастрофи у земљи која је већ на ивици глади.

Изасланик УН-а за Јемен, Мартин Грифитс, стигао је у главни град Сану у суботу на разговоре о Ел Худаиди.

Очекује се да он предложи хутским лидерима да предају контролу над луком Црвеног мора надзорном одбору УН-а како би избегли даље борбе.

Хутски портпарол је рекао да Грифитс до сада није урадио ништа да реши јеменску кризу упркос бројним посетама Сани и разговорима са јеменским званичницима.

Мере изасланика УН-а су намењене само да прикрију наставак рата против Јемена под вођством Саудијаца, напоменуо је Абдулсалам, истичући да ако Грифитс прати кораке свог претходника, он неће успети да реши сукоб.

Објављен снимак бруталног убиства лидера Јемена и њега можете погледати ОВДЕ.

Извор: Webtribune.rs

Бонус видео

Молимо Вас да донацијом подржите рад
портала "Правда" као и ТВ продукцију.

Донације можете уплатити путем следећих линкова:

Бонус видео

Борба за Худеиду

ПАЖЊА:
Системом за коментарисање управља компанија Disqas. Ставови изнесени у коментарима нису ставови портала Правда.

Колумне

Најновије вести - Ратни извештаји

VREMENSKA prognoza

Најновије вести - ПРАВДА